Az otthon, ami igazi – Családi ház, Pilisborosjenő – Kozma Zsuzsanna

 

Manapság már igen ritka, hogy egy családi ház ne ipari tömeggyártott termékekből épüljön. Kozma Zsuzsanna pilisborosjenői családi háza e kevés kivétel közé tartozik. Mind a tervezés módszerei, mind a kivitelezés módja és az építészeti végeredmény is egyedülállónak tekinthető. Sajnos…

A pilisborosjenői ház, Kozma Zsuzsanna többi épületéhez hasonló módon, úgy illeszkedik a helyére, mintha már száz éve ott állna. Harmonikus arányai, hagyományos tömegformálása a népi építészeti alkotásokhoz teszi hasonlóvá. A praktikus, nem pazarló alaprajz, a belső udvarra néző, nagy üvegfelületek és a finom részletképzés mégis egyedi, kortárs megfogalmazásról árulkodik. Önazonos, ám nem öncélú; hagyományőrző, mégis modern; illeszkedő, mégis kitűnik az utcaképből.

Az egyszerű, L-alakú tömeg nyeregetővel fedett, oromfallal záródik mindkét végén. A tető kellemes árnyékot adó, jelentős ereszkinyúlással épült. A natúr homlokzati színeket a szokatlan élénkzöld faszerkezetek teszik vidámabbá. Az épület az utca csatlakozó szintjéhez képest alacsonyabban helyezkedik el, kifelé zárkózottnak mutatkozik. A vadregényes belső udvar felé, a terasz irányában azonban a ház megnyílik, ezáltal a kinti-benti terek összekapcsolódnak. Az alaprajzi rendszer nagyon egyszerű: a földszinten a közösségi élet terei, a nagyméretű konyha-étkező és a nappali van, a házat fűtő tömegkályhával a központban. Az L-alak praktikusan lehetővé teszi, hogy a funkciók elváljanak egymástól, mégsem gátolja, hogy a család egy közös térben élje életét. A tetőtérben a szülők és a gyermekek lakószobái találhatóak. Meglepőnek tűnhet, hogy a négy gyermek egyetlen nagy szobát kapott, ezzel is tanítva őket az együttélés sokszor kemény szabályainak megértésére, a közös problémamegoldásra, egymás segítésére. (A földszinten a későbbiekben még egy lakrészt ki fognak alakítani, jelenleg ez a helyiség a szülők dolgozószobája.) A belsőépítészet szintén figyelemre méltó: az építtetők kezeinek munkáját dicséri. A terek az egyszerű, fehér falakkal, a fagerendás mennyezettel, színes, egyedileg festett bútorokkal és faszerkezetekkel válnak igazán barátságossá és otthonossá. A családi összetartozás áthatja az egész épület hangulatát.

A hosszú tervezési folyamat párhuzamba állítható az építtetők önismereti fejlődésével is. A beszélgetések során ugyanis nemcsak a praktikus térhasználat megtalálása volt a cél, hiszen a családi ház építése a család lelkének továbbépítéséről is szól. Meg kell jegyeznem, hogy a tervezésnek minden esetben ez kellene, hogy jelentse az origóját. Azonban a száguldó ipar és a végtelennek tűnő adminisztratív terhek alig hagynak lehetőséget az igazán átgondolt tervezésre.

A mai családi ház építések – a „zöld” rendelkezések ellenére – sajnos rendkívül környezetromboló hatásúak. A messziről szállított, káros építőanyagok, a rengeteg hulladék és az építési vállalkozók szakmai lemaradottsága mind rossz irányba billentik a mérleg nyelvét. Szerencsére ma már egyre több építész és építtető fordul a helyi, természetes építőanyagok használata felé. Ebben az esetben is ez történt: a megrendelő házaspárnak határozott elképzelése volt, hogy egy organikus, élő otthonuk legyen. Így a ház fa tartószerkezettel, vályog és szalmabála kitöltő falazattal épült. Utóbbi a környékbeli mezőgazdasági területekről származott, de a többi épületszerkezet kiválasztásánál is szempont volt az ökológiai lábnyom minimalizálása.

Ami még a közelmúltban, egy-két generációval korábban is természetes volt, hogy az ember saját kezeivel építi fel otthonát, mára ritka kivétellé vált. A család – egyrészt anyagi, de inkább személyes okokból – amellett döntött, hogy a lehető legtöbb munkát saját maguk végzik el, barátaik, rokonaik segítségével. A kaláka amellett, hogy olcsóbb, mint egy kivitelező csapatot fizetni, remek közösségépítő is. Mindenki megtalálja a maga feladatát, még a gyerekek is örömmel segítenek be. Emellett tisztában kell lenni azzal, hogy ez egy nem mindennapi kihívás, embert próbáló feladat. Jelentősen több idő, mintha kivitelezők végeznék a munkát. Mindennapos jelenlétet, aktív figyelmet, töretlen hitet és rengeteg munkát kíván. Ahogyan ma sokan mérlegelnek: megéri-e ennyi plusz időt, energiát befektetni? Azt hiszem, megérte. Igazi otthon született.

A ház építéséről – a tervezés kezdeteitől a beköltözésig –dokumentumfilm is készült, mely az alábbi linken megtekinthető:
OTTHON CSAK MÁSKÉPP – YouTube

Szöveg: Horváthné Kozák Ágnes
Fotó: Kedves Zsófia