Az utolsó bástya – Óvoda Budajenőn – Kuli László

Nagy örömömre szolgál, hogy a Kuli László tervei szerint megvalósult „Budajenő község oktatási és igazgatási központjának fejlesztése”, egy majd’ két évtizedes építészeti „eseménysorozat” az idei évben Pro Architectura díjban részesülhetett. Ez azt mutatja, hogy építészeti közéletünkben a médiacentrikus építészeti nagyotmondások és a szakma megosztottsága által generált belső botrányok mellett jut még figyelem a csendesen, nagyobb távlatokban gondolkodó és tevékenykedő építészeknek és megbízóknak is. Kuli László ráadásul mindezt egy adott közösség szolgálatában teszi, e közösség tagjaként, azaz budajenői lakosként, olyan – mára sajnos elcsépelt, de ettől függetlenül nagyon fontos − fogalmakat állítva praxisa fókuszába, mint a hagyomány és az illeszkedés.

A Pro Architectura díjat a hét épületből álló együttes kapta, amelynek történetét, telepítési koncepcióját ismerni kell és érdemes ahhoz, hogy cikkünk valódi tárgyát, a közelmúltban elkészült hatfoglalkoztatós óvodát a kellő mélységben be tudjuk mutatni.

Budajenő központjában áll a község legjelentősebb műemléki épületegyüttese, az egykori skót bencés rendház négy épülete: egy kétszintes barokk főépület a telek közepén, a korábbi paplak a telek tetején, a mai főút, azaz a Kossuth Lajos utca utcavonalán, valamint a telek alsó részén, a régi főutcára kiépült két, majdnem szimmetrikus, L alakú épület. Utóbbiak egyike a II. világháború utáni évtizedekben szinte teljesen elpusztult, csak az utcai szárnya maradt meg, erősen átalakítva. A skót bencések a 20. század elején elhagyták Budajenőt. A főépületben 1948 óta általános iskola működik, amely mellé az ezredfordulóig számos, az épület rangjához méltatlan funkció került. Az önkormányzat 2000-ben állami segítséggel felújította az iskolai főépületet, amelyben jelenleg a tantermek vannak. Ingatlancserével elérhető volt, hogy a volt rendház alsó, főutcai épületébe az önkormányzat költözzön be, illetve az iskola felőli végébe melegítőkonyha és a tanulók menzája kerüljön.

Építészet: Kuli László
Szöveg: Erhardt Gábor
Fotó: Jandó Zsuzsa és Bozzai Attila
Drónfotók: Zajti Ferenc és Osztie Gergely

A teljes szöveg az Országépítő folyóirat 2022/1-es számában olvasható. A lap beszerezhető ITT.