Castelli-villa, Keszthely – Kurucz Szabolcs DLA

A napokban hirdették ki az Év Balatoni Háza pályázat díjazottjait. A Nők a Balatonért Egyesület és a térség önkormányzatait tömörítő Balatoni Szövetség (BSZ) által tavaly ősszel harmadszor meghirdetett versengés egyik díját a “Lakóház” kategóriában a keszthelyi Castelli-villa Kurucz Szabolcs – végzett vándorépítész – által tervezett felújítása-bővítése nyerte el.

Az alábbiakban a hivatalos laudációt közöljük szó szerint:

„Keszthely műemléki környezetében, azon belül a történeti villanegyedben álló épületek a város meghatározó értékeit képviselik. Építészeti stílusukat általában az eklektika és a szecesszió visszafogottabb irányzatai jellemzik. A Castelli-villa a Múzeum utcában az értékes múltú városrész rendkívüli darabja. Mivel a városban mindig is központi elhelyezkedésű épület volt, így az 1940-es években a Kis-Balaton Vízrendező Társulat irodájaként is üzemelt, majd mára szerencsére újra lakóépület lett.
A felújítási koncepció kialakításánál a tervező maximálisan figyelembe vette a műemléki környezet részét képező, az 1900-as évek elején épült villa egyedi és komplex értékeit, valamint az épületben rejlő lehetőségeket is kihasználta.
Az anyaghasználat, a belső terek letisztultsága, elegáns megformálása összhangban van az épülettel. A mai követelményeknek megfelelő, az eredeti épülethez példamutató módon illeszkedő bővítés az egész épület építészeti színvonalát emeli, mindezt úgy, hogy a ház minden karakteres jegyét megtartja. Az udvari fedett-nyitott terasz faszerkezete egyedi, részletképzése elegáns, színválasztása harmonizáló, ezáltal olyan példaértékű villaépület jött létre, melynek méltó része és egyben kiemelkedő értéke a megújulás szakaszába ért keszthelyi műemléki környezetnek.
Összességében értékmentő és értékteremtő munka tanúi lehetünk.”

Fotó: Kurucz Szabolcs, Pálfi László, Gelencsér Judit