Családi ház, Balatonfüred-Arács – Dénes Albert

Amikor egy család megbízóként jelenik meg, jellemzően olyan építészt választ, akinek a formanyelvével azonosulni tud. Ám az építész személyénél sokkal fontosabb, hogy a leendő otthona teljes egészében, kompromisszumok nélkül a jelenkori, s eljövendő használati igényeihez igazodjon.
Különösen igaz ez olyan esetben, amikor a felkérés egy nyugdíjba vonuló, nagycsaládos házaspártól érkezik. Az arácsi ház tervezési programja így aztán teljes egészében a fővárosi dolgos hétköznapokat Balaton-felvidéki, aktív nyugdíjas-létre cserélő értelmiségi pár tervezett életmódja szerint alakult. A füredi külterülettel – szőlőkkel, gyümölcsössel – határos, Balatonra néző, nyaralóövezeti telek fekvése és beépítési paraméterei megengedték, hogy minden fő funkció kényelmesen, a földszinten helyezkedjen el, s az emeletre csupán a gépészeti helyiség, s a gyerekek, unokák látogatására váró vendégszobák kerültek fel.
Az épület funkciók szerint tagolt tömege azt az benyomást kelti, mintha folyamatos bővülés, szerves fejlődés során jött volna létre az L alakú ház. A kétszintes fő tömeg, melyet a bejárat-étkező-nappali-terasz tengely határoz meg, kiemelkedik az épület egészéből. A telket feltáró út felé szigorú, zárt arcát mutatja, míg a Balatonra tagolt, megnyitott homlokzattal néz. A nyeregtetős épületrész oldalára, kiöblösödésként tapad a konyha, ami így önálló panorámás megnyitást kaphatott. Az úttal párhuzamosan, alacsonyabb gerincmagassággal csatlakozik a közösségi terekhez a hálószobát, gardróbot és fürdőszobát befogadó tömeg, tetőtéri hálókkal, majd a szárny lezárásaként épült meg a játékos megnyitásokkal díszített, könnyű szerkezetes garázs. Az L alaprajz belső csücskében fedett teraszra nyílnak az azt körülölelő helyiségek.
Az ideális élettér kialakításán túl, műszaki kérdésekben is az optimális megoldások alkalmazására törekedett a tervező, ami a legkézenfekvőbb építőanyagok felhasználásában is megjelenik. A lakóépület hőszigetelt, vázkerámia falazattal épült, a fűtetlen garázs faszerkezetű. A különböző tömegeket összefogó téglaburkolat tisztelgés a település római kori építési hagyományai előtt. S bár az épület fűtési rendszere levegő-víz hőszivattyús megoldásra épül, ám az étkező-nappalit uraló, s igazán lakályossá tevő hatalmas kandalló egy gépészeti trükknek köszönhetően – a hőtároló tér meleg levegőjét egy ventilátoros rendszer minden helyiségbe el tudja juttatni – szükség esetén pillanatok alatt képes kifűteni az egész házat.
Bár a megrendelő házaspár teljes élettere a földszinten helyezkedik el, a feszesen szerkesztett alaprajznak köszönhetően az épület a lehető legkevesebb területet veszi el a kertből, melyet a tulajdonosok mára szintén belaktak: gyümölcsfákat ültettek, magaságyásokban veteményest művelnek – s a kertről való gondoskodás hasznos eszköze annak az alsó végében épült esővíz tároló. A telek változó szintmagassága, az így kialakuló teresedések pedig a kisebb-nagyobb unokák kedvteléseinek ad helyet.

Szöveg: Dénes Albert és Harmath-Gyetvay Enikő