Dessewffy-kúria felújítása, Tolcsva – Erhardt Gábor

A reneszánsz alapokra épült kiskastély Tolcsva egyik legnevezetesebb épülete. Eredetileg a Bónisok építhették 1659-ben, de az 1700-as évek elejétől 1898-ig a Szirmay család birtokában volt. Legutóbbi, az 1910-es évekre tehető felújítása, bővítése, már a Dessewffy-ek nevéhez fűződik és sajnos, a barokk homlokzat megsemmisülését eredményezte.
Az alsó szinten még szinte érintetlen a reneszánsz boltozati rend a főtömegben és az elötte húzódó (befalazott) árkádsornál. Az emeleten viszont a barokk már (egy helyiség kivételével) mindenhol felszámolta a reneszánsz boltozatokat. Több faragott kő ajtókeret maradt meg az első periódusból, de semelyik sem az eredeti helyén.
Az épület jelenlegi funkciója: komplex, gyógynövény-turisztikai szolgáltatásokat nyújtó épület, ahol kenőcsök, párlatok készíthetők, gyógynövényekkel kapcsolatos könyvek és kiállítás tekinthető meg.
A tervezés során lehetőség volt az épület történetének részletes bemutatására, a reneszánsz és a barokk periódust történeti analógiák alapján makettel szemléltetjük a látogatóknak.

Statikus: Pataki Zoltán
Épületgépész: Erhardt Péter
Elektromosság: Münnich Gábor
Kertterv: Illyés Zsuzsa
Belsőépítészet: Kéttemplom Galéria
Művészettörténész: Igaz Rita