Halkszavú példakép a Balaton-felvidéken – Lakóház, Csopak – Ujj Mészáros Krisztina

Az Év balatoni lakóháza – 2021

A 1800-as évek derekán épült meg annak a lakóháznak az eredeti tömege, ami ma a Kossuth utca 101. alatt található. Az utcára merőleges gerincű épület minden ízében követi az akkori kor építészeti hagyományait. A vaskos külső falak sárba rakott kőből épültek, tornácát falazott, vakolt kerek oszlopok, áttört mellvéd és boltívek szegélyezik. Az utcához közeli nagyobb helyiségeket csehsüveg boltozattal fedték. Teteje hagyományos ácsszerkezettel és az akkortájt teljesen szokványos héjazattal, nádfedéssel készült, amiből méretes téglakémények merednek az ég felé.

Jelenlegi tulajdonosa ebben az állapotában vásárolta meg 2015-ben. Feltett szándéka volt, hogy helyreállítsa a ház eredeti „pompáját”, építészeti értékeit és korabeli formavilágát.

A 2016-os év Csopakon is jelentős változást hozott a helyi értékek megóvásában. A Településképi Arculati Kézikönyvek elkészítésének részeként lajstromba vették a település helyi értékeit, épített és táji környezetét. Ennek alapján Csopak több épülete is helyi (utcaképi, településképi) védelmet kapott; így a Kossuth u. 101. alatti lakóépület is. Már csak helyre kellett állítani…

Építészet: Ujj Mészáros Krisztina
Szöveg: Eszenyi Ákos, Csóka Balázs
Fotó: Fruitline és Csopaki Helytörténeti Gyűjtemény (archív fotó), Erhardt Gábor

A teljes szöveg az Országépítő folyóirat 2022/3-as számában olvasható. A lap beszerezhető ITT.