Faluház felújítása, Zalaszentlászló – Makovecz Imre, Fülöp Tibor, Radev Gergő

Lezárultak a Makovecz Imre tervei alapján, 1985-ben épült zalaszentlászlói Faluház felújítási munkái.
A Makovecz kormányprogram keretében kapott, mintegy 135 millió forintos támogatásnak köszönhetően a szükséges helyeken megújították az ácsszerkezeteket, a tetőzet új hőszigetelést és cserépfedést kapott. Megvalósulhatott az egyedi faszerkezetű nyílászárók részleges cseréje is. Megújult a teljes elektromos és gyengeáramú hálózat, a világítás és a fűtési rendszer is. Sok helyen cserére szorultak a belső hideg és melegburkolatok, helyenként felújításra kerültek. Legnagyobb kihívást az ácsszerkezetet tartó ágasfák alapozásának kiváltása jelentette az építés során. Sikerült az építkezés közben a szomszédos üzlethelyiséget is hozzácsatolni egy tolóajtóval a keringőhöz az eredeti terveknek megfelelően, így a büfépult újragyártásra került az eredeti lemintázásával, a padok pedig átalakításra kényszerültek a beton könyöklők közé.

A felújítási terveket Fülöp Tibor és Radev Gergő építész tervező készítette.

A képeken látható kerti pavilonokat, burkolatokat és a főtéren felállított Szent László szobrot az önkormányzat saját erőből és kisebb pályázati összegekből tudta megvalósítani méltó módon folytatva az épített örökséget a 30 éves születésnap és az idei Szent László találkozó apropóján.

A fejlesztések folytatódnak, mivel közbeszerzés alatt van a szomszédos telekre építendő óvodaépület kivitelezése. Ennek terveit is Makovecz Imre és Kelf Treuner készítette 1990-ben. Az épületben két, összenyitható foglalkoztató lesz, főzőkonyha, illetve a tetőtérben hat vendégszoba a Faluházban most is működő szálláshely bővítéseként. A majd’ harminc évvel ezelőtti építési engedélyezési és kiviteli tervet Fülöp Tibor és Radev Gergő dolgozta át a mai előírásoknak megfelelően, de az eredeti építészeti koncepciót tiszteletben tartva. Ebben nagy segítségükre voltak a mai mérnöki tudással és technikai eszközökkel adaptálva az eredeti elképzeléseket a szakági kollégák is.