Népi Építészeti Program – Dörgicse, présház

A Balaton északi partján végig húzódó hegyvonulat déli lejtőit a XVIII—XIX. században úgyszólván összefüggő szőlőterület borította. A szőlőt kint a hegyben dolgozták fel, ugyanitt tárolták a bort is. Azonban a szőlőhegyi présházak túlnyomó része a mezőgazdasági termelési mód megváltozásával elvesztette eredeti funkcióját, s így érthető, hogy gondozatlanná, elhanyagolttá vált, romlásnak indult.

A Balatonudvari és Dörgicse közti dombok ölelésében meghúzódó présházpince az oromzatán található vakolattábla tanúsága szerint 1876-ban épült és tulajdonosa akkoriban Sörös Ferenc bortermelő volt.
A Népi Építészeti Program keretében a présházpince teljes helyreállítását és korszerűsítését valósították meg, amit építéstörténeti kutatás, részletes helyreállítási tervek készítése és az örökségvédelmi hatóság engedélye előzött meg.

A nyeregtetős, nádfedeles épület szoba-préstér-pince alaprajzú, oldalához külön bejáratú istálló csatlakozik. A menthetetlenül károsodott tetőszerkezeti elemeket kicserélték, és a tető – a korábban cseréppel fedett istállón is – új nádfedést kapott. A külső és belső nyílászárókat felújították, restaurálták, a falakat újrameszelték. A XX. században botor módon lerakott betont mindenütt felszedték.

A lejtős terepen álló szőlőhegyi építmény dongaboltozatos pincerésze a talajba fut. A présház padlásajtaja hátul a föld szintjéig ér, így könnyen lehetett szénát gyűjteni a padlásra. A támfallal kialakított oldalhomlokzaton nyílik a kétszárnyú, fémszegekkel erősített, rombuszdíszes, táblás bejárati faajtó. A présház főhomlokzatát és oldalát rozettadíszes vaslemez-spalettás ablak díszíti. A kis épület belseje is számos értékes részletet rejt: a szobában gerendás födém és beépített falitéka, a préstérben váztáblázatos faajtó és négyszögletes füstfogóval épített szabadkémény található, a tetőszerkezet taréjszelemenes.

Az egykori külsejét visszanyerő és értékes építészeti elemeit tovább őrző építményt modernizálták is: konyhát és vizesblokkot alakítottak ki benne. A szőlőhegyen több pincével is rendelkező tulajdonos idilli kis vendégházként működteti az egykori présházpincét.

A Kós Károly Egyesülés és a Lechner Tudásközpont együttműködése keretében a www.orszagepito.net honlapon bemutatásra kerülnek a Népi Építészeti Program keretében megújult épületek, építmények. Ennek keretében készült ez a cikk.

A szöveget a Lechner Tudásközpont Népi Építészeti Program 2018. című kiadványa ismertetőjének felhasználásával Salamin Krisztina és Erhardt Gábor írta.

Fotó: Lechner tudásközpont