Népi Építészeti Program – Pula, lakóház

Együttműködésben a Lechner Tudásközponttal folytatjuk a Népi Építészeti Program keretében 2017-18-ban felújított emlékek bemutatását.

A Balaton-felvidék peremén, az Eger-séd völgyében fekvő települést az Esterházy család 1746-tól telepítette újjá németekkel. Az egykori cselédsoron álló lakóház a szájhagyomány szerint a takácsmesterséget űző Szauer családé volt. A 19. század elején emelt épület eredetileg szoba – konyha – kamra alaprajzú volt, amihez alápincézett pajta csatlakozott. Az összes helyiség a tornácról nyílt, belül nem volt átjárás köztük, aminek oka a füstelvezetés hiánya volt. A konyha ugyanis nem rendelkezett kéménnyel, ún. füstöskonyha volt, a füst a felezett ajtó felső részén az udvarra, valamint a mennyezeti füstnyíláson a padlásra szállt, s onnan az oromzaton található füstlyukakon keresztül távozott. Az épületet a 20. század második felében átalakították, helyiségeit egybenyitották, udvari toldalékkal és kéményekkel látták el, azonban utcai homlokzatának arányrendszere, kis belmagassága, mestergerendás födéme, dongaboltozatos pincéje és a pinceajtó mind építéskori érték. A támogatásból a másodlagos tetőszerkezetet építették újjá, a nádfedést újították meg, valamint rekonstruálták az egykori tüzelőberendezéseket.ű