Családi ház, Penc – Ertsey Attila

-Ösztöndíj 2018: Szabó Bálint-

Tervező: Ertsey Attila, Szöveg: Szabó Bálint, Fotó: Szabó Bálint, szalmaepitok.hu

A Pest megyei Penc község határában terül el a Kelemen család 30 hektáros birtoka. Keskeny hegyi út vezet fel a házhoz, de a család Hyundai kocsija bírja. Fent már várnak minket, Csipi kutya és hat macska őrzi a portát. Vannak citka juhok is, de velük később ismerkedem meg, mialatt a ház ura körbevezet. Ki sem fogy a szóból, nagy élmény hallgatni őt! A hegyoldalban élni közművek nélkül tudatos tervezést és komoly elhatározást jelent. Szomszédok is csak a túlsó dombon, távcsővel látható távolságban vannak.

Az Ertsey Attila által tervezett családi otthon ezer szállal kapcsolódik a környezetéhez, itt minden azt a célt szolgálja, hogy a család minél teljesebb életet élhessen. A ház ura ismerteti a sziget üzemű rendszer elemeit és működésüket. Napelem, napkollektor, esővíz hasznosítás, szürkevíz kezelés, tűzhelykazán, alomszék mind része az itteni rendszernek.

A tulajdonosok a kezdetektől tudták, hogy szalmabála házat szeretnének, így találtak rá Ertsey Attilára. A ház több ütemben épült meg. Talán mondanom sem kell, hogy a házigazdák nagyjából az épületbe kerülő összes anyagot megérintették saját kezükkel, legalább egyszer. Határozott kérésük volt, hogy az épület olvadjon bele a környezetébe, így a hagyományos háromosztatú parasztházhoz hasonló, de annál szélesebb traktusú tömegforma alakult ki. A különbséget a körbe futó széles tornác adja, ami a ház kalapja.

Kicsit úgy érzem itt magam mint a róka és a nyúl meséjében, mikor bebújnak a gomba kalapja alá az esőben, mi minden elfér egy ilyen tornácon! Belépve a házba az tűnik fel, hogy jó bent lenni, a 3 méteres tiszta belmagasság jól egyenesíti a gerincet! Az anyaghasználat is egységes: fehérre meszelt falak, tégla padló, (ami mezítláb is kellemes), látszó faszerkezetek, pórfödém. Az ember érzi, hogy amit lát, az igaz. A nagyjából 60 cm vastagságú szalmabála falak adják a ház bundáját, a 60 tonna beépített agyag pedig a masszív csontozat, ami az épület nyári hűvöséért felel. A konyhával egybekötött nappali napközben jó fényű, a lenyugvó nap is besüt, este pedig a spot lámpák teszik hangulatossá a teret.

Időközben hazaér a család, a tornác fa kocka burkolata kisautók parkolójává alakul és a nappal estébe szürkül, teljes nyugalomban. Megnézzük az építésről készült képeket a szalmaablak alatt. Füstölt birkasonkát majszolunk és mézes eperszörpöt kortyolgatunk. Szóba kerülnek a további fejlesztések, tervek is. Egy tanyán mindig van mit csinálni, sok még a félkész dolog, hangzik a válasz. Lehet, hogy időbe telik mire a megálmodott gazdaság elkészül, de a jelen állapot is egy harmonikus egészet alkot.

Kívánom, hogy ez a kiegyensúlyozottság minden további fejlesztésnél megmaradjon!

További részletek és fotók: http://www.szalmaepitok.hu/6-hazak/hazak?start=12