Petörke vendégház, Bárdudvarnok – Jánosi János

A természet szerelmeseinek, akik Somogyországba látogatnak, a Bárdudvarnok melletti Petörke-tavat mindenképp ajánlott útba ejteniük. Csend, nyugalom, simogató napsütés, a lágyan fodrozódó víz tükrét csak a parti fák lelógó ágai, belefonódó gyökerei zavarják. Míg lábát a tó mossa, a keleti lejtésű domboldal szelíd lankából meredek heggyé magasodik. Büszke mellkasán 2015-ben épült egy erdei ház, melyet Jánosi János tervezett. Az épület ismétlődő motívumai az égre nyúló, kör keresztmetszetű faoszlopok. Ezek az épületnek ágasodó fához hasonló külsőt kölcsönöznek. Mintha a belső terek egy terebélyes fa ágai közötti fészkek volnának. És belülről is: csupa ablak, aki ide jön, érezze is meg, hogy hol alszik: tényleg az erdő szélén, egy nagy fa ágai között számlálgathatja a tó tükrében fürdő csillagokat. De nevezhetnénk erődnek, favárnak is. Ahogy Jánosi János más alkotásai, a petörkei ház formavilága is varázslatos, mesébe illő.

A telek erősen emelkedik, az épület középpontjában egy kályha és kéménye áll. Alaprajzi rendszere könnyen átlátható, szimmetriára épül: a földszinten egy közösségi “pince” helyiség, vele szemközt nagy konyha, közöttük, a központi kályha háta mögött indul a lépcső, amely az emeleten át a tetőtérig vezet. Az emeleti szobák saját terasszal rendelkeznek. A lakosztályok az épület mögé kerülve egy felső bejáraton keresztül is megközelíthetők (szépen elkülönülnek így a közösségi és a magán terek egymástól)., mivel ide a terep egyenletes emelkedése miatt autóval is fel lehet hajtani. Az épület előtt kis, kör alaprajzú, hangulatos, fedett-nyitott kemencés pihenő áll.

A nyers tégla felületek, a fehér vakolat, a domináns fafelületek és a kékre festett nyílászárók barátságos, harmonikus külsőt eredményeznek. A belső tereket a fénnyel való játék teszi különösen egyedivé. Míg a szobák sok ablakkal nyitnak a kilátásra, különösen fényesek, a lépcső megvilágítását csak a hátsó falon „elszórt” üvegtéglák pontszerű fénye adja. Az épület melléképületeivel és a kerítéssel összhangban lett megtervezve. Egységes, természetes anyagokkal készült alkotás, mintha csak természetszerető mesebeli tündérek építették volna.

szöveg: Boór Bernadett, Fotó: Jurassza Zsófia