Óvoda bővítés, Solymár – Csernyus Lőrinc

– Ösztöndíj 2018: Ferencz Réka –

Tervező: Csernyus Lőrinc, Szöveg: Ferencz Réka, Fotó: Szántó Tamás

Solymár szívében található e figyelemreméltó épület, amelyben a német nemzetiségi Lustige Zwerge Óvoda található. Az intézmény 1930 óta megszakítás nélkül működött az eredeti épületben. 2010-ben kérte fel az épület bővítésének megtervezésére Solymár Nagyközség Önkormányzata Csernyus Lőrinc építészt, mivel addigra a régi óvoda meglehetősen elavult. Az addig kétfoglalkoztatós óvodát az új követelményeknek megfelelő kialakításúra és felszereltségűre kellett áttervezni, plusz egy csoportszobával ellátva. Az így kialakult létesítmény, a dolgozók mindennapjait kényelmesebbé téve vált a környék egyik gyöngyszemévé.

Az épület kedves, barátságos, hangulatát az arányosan kialakított új terek, homlokzatok és a tökéletesen alkalmazott anyaghasználat adja. A megfelelő technikával a belső térbe vezetett, megfelelő mennyiségű természetes fény harmonikus, jól használható helyiségeket eredményezett. A belső rész legizgalmasabb gesztusa az egyes termekben megjelenő, látható fa tetőszerkezet, amely kellemes térélményt nyújt az épületben tartózkodóknak. Külső megjelenését a határozott vonalvezetés, az enyhén íves és kismértékben döntött síkokkal való játék, valamint a nyílászárók praktikus és egyben harmonikus kiosztása alakította.  A fa és a tégla homlokzatra való felvezetésével az épület tiszta, lágy vonalai kerültek a középpontba, festői megjelenést adva annak. Bájos küllemét mindezek mellett egyszerű, finom színeinek köszönheti, amelyek kiválóan illenek környezetükbe.

Bátran nevezhetjük hát az óvoda épületét a vidám, kis törpék paradicsomának, amiben a dolgozók, gyermekek és szülők egyaránt otthonosan érezhetik magukat.