Terdik Bálint – Újat és régit összekötni

Kína messze van. Elég messze ahhoz, hogy az ott zajló események egy vágyott, elképzelt nézőpontba kerüljenek, ha akarjuk, megszépüljenek. Zoboki Gábor az előző század New Yorkjának pezsgésével hasonlítja össze a ma ott zajló gazdasági-kulturális robbanást.
Nekem személy szerint az az érzésem, hogy sztárépítészek nevével eladott nagyberuházások dömpingje mellett csendben és szerényen a vidéki Kína elképesztően értékes épületekkel és gondolatokkal gazdagodik. Az ott megépült épületekről valós tapasztalatunk − az oda eljutó szerencsések kivételével − nincs, így jelenkori, igen magas színvonalú építészetükről képeken keresztül tájékozódunk.

Sokszor, sok helyütt elhangzott már, hogy egy épületről személyes véleményt alkotni csak a valós érzékelésen keresztül lehet, a képek szűrőjén már csak az jön át, amit a képek szerzője sugallni akar. Ez nem feltétlenül hamis, de mindenképpen manipulált képet ad. Korunk felgyorsult virtuális dizájnvilágában ez egyre inkább, és egyre kikerülhetetlenebbül igaz. Mégis érdemes odafigyelni a ránk távolból zúduló képözönre, mert ahogy Platón barlang-árnyékaiból is, a fényképekből is kiszűrhetők, megérthetők a valóság számunkra érdekes részletei, és rengeteg tanulsággal járnak még a mai Kárpát-medencei életre, építészetre vonatkoztatva is.

Ilyen tanulsággal − önostorozásra alkalmas felismeréssel − jár Peking egy régi, a nagyberuházásoktól még védett központi negyedében megépült lakóház-felújítás is. Érdekessége nem elsősorban formai, bár térszervezése erősen kötődik a régi, hagyományos kínai lakóházak három belső udvaros kialakításához, így szívünkhöz már ettől is közel áll. (A ház nemzetközi építészeti sajtóban is használt elnevezése is a hagyományra utal: Qishe, Qi és she, azaz: ház és hét.) A felújítás fő érdekessége a régihez kötődő viszonyában, annak kezelésében rejlik. Abban a szándékban, ami megkísérli összekötni a régit és az újat, az ősi anyagot és a teremtő, megtermékenyítő erővel rendelkező új szellemet (ma divatosan úgy mondanánk, hogy innovatívat). Példaértékű, ahogy a romos régi épületek dzsungeléből kikutatta a régit, az értékeset, lehántva róla a közelmúlt barkácsolásait.

építész tervező: ARCHSTUDIO

A teljes szöveg az Országépítő folyóirat 2021/2-es számában olvasható. A lap beszerezhető ITT.