Természetbarát házak készülnek a vidéki orvosoknak, 1. rész – Boór Bernadett

2018-ban a Dobrosi Építésziroda megbízást kapott vidéki háziorvosok számára készülő családiházak megtervezésére. A kormány a tartósan orvoshiánnyal küzdő települések számára indított egy pályázati programot, amelyben száz százalékos intenzitással kaphattak támogatást a települések orvoslakások építése esetén. A tervek alapján országszerte már jó néhány ház megépült.

Dobrosi Tamás és munkatársainak megbízása alapvetően típustervek készítésére szólt, de a tervezőcsapat- a Kós Károlytól és Makovecz Imrétől tanult – országépítő hozzáállással vetette bele magát a feladatba.

Típustervek helyett mintatervek

Négy mintaterv készült, amelyek nem egyszerűen ismételt, sematikus típustervek lettek, hanem- ahogy a mintaterv elnevezés is sugallja – az építés helyén mintaként, példaként szolgáló házak, amelyek a telek adottságaitól függően különböznek egymástól. Az épületek műszaki paramétereik tekintetében is mintaértékkel bírnak: a közel nulla energiaigényt célozzák meg: 68 cm vastag, maghőszigetelt falakkal épülnek, a későbbi lakók által felhasznált energia csak napelemekkel is fedezhető.

Mindeközben a tervezők nem csak “papíron” szerették volna teljesíteni a környezettudatosságot, hanem minden épületszerkezet esetén, lelkiismeretesen törekedtek a természetességre, a teljes életciklus figyelembevételével választották ki a beépítendő anyagokat. Így például a fa nyílászárók, vagy a környezetbarát hőszigetelés nem helyettesíthető olcsóbb, ám a környezetre nagyobb terheket rovó műanyagtermékekkel. A házak mikroklímáját nem csak aktív (napelemes) energiagyűjtő rendszerek, tulajdonképpeni gépek segítik, hanem a tervezők energiatudatos térszervezése, mint passzívrendszer is: a teraszok elhelyezésével is igyekeztek ezt elősegíteni.

Építészeti koncepció

A mintatervek közös eleme, hogy kiemelt hangsúlyt kap a természettel való kapcsolat. Mindegyik ház középpontjába egy átriumszerű belső kert került, amelyhez nagy üvegfelületekkel kapcsolódnak a belső terek. Így engedve be a napsugarakat és a természet nem kevésbé jótékony látványát is. Általánosan elmondható, hogy ezek a házak 3-4-5 szobás kialakításukkal nagycsaládoknak is kényelmes otthont nyújtanak. A négy alaptípust a tervezés során később tovább bontották: ugyanazt az építészeti karaktert apró változtatásokkal személyre szabva kilenc mintaterv jött létre.

Az építészet hatása

A program és a megtervezett épületek szemmel látható minőségének következménye, hogy több települést kerestek már most fel jelentkező háziorvosok az ottani elhelyezkedés céljával. Természetesen vannak az építészeti tervezésnek kevésbé objektív paraméterekkel mérhető eredményei is, amelyek ugyanolyan jelentősek lehetnek, mint a mérhető szempontok. Ilyen lehet a jövőben a házat birtokbavevő családok közérzete a fényes, napos helyiségeknek köszönhetően, illetve a magas minőségben megépült háziorvosi házaknak a település építészeti karakterére, tudatosságára gyakorolt hatása, amelyet mintaadó jellegükből kifolyólag elősegítenek.

A tervek alapján már tizenhét ház épült meg. A csatolt képanyagon a koncepcióvázlatokon és látványterveken kívül a már kész épületekből kapunk ízelítőt. Ezeket a későbbiekben részletesen is tervezzük bemutatni.