Újjáéledő tornacsarnok Visegrádon – Cikkajánló 23/2

Ez a történet úgy jó tíz éve kezdődött. Visegrád akkori polgármestere, Félegyházi András – aki maga is építész – egy árajánlatkérés után megbízást adott cégemnek az épület állapotrögzítő felmérésére. A felkérőlevél végén ez állt: „… az ajánlatra azért van szükség, mert szükségesnek látom, hogy az épület megmentése érdekében elkezdődjék egy megalapozott tervezési folyamat, melynek alapdokumentuma a fenti dokumentáció”. Ez volt az indulás. Majd megszületett az a Kormányhatározat, amely gyakorlatilag példátlan történet Makovecz Imre életműve hivatalos megítélése, fenntartása és támogatása tekintetében.

A Makovecz Imre életművére vonatkozó Kormányhatározat által támogatott tornacsarnok felújítása és korszerűsítése jóváhagyási tanulmánytervét 2017-ben először két változatban készítettük el. Az önkormányzat ugyanis az épület bővítésével szerette volna biztosítani egyéb iskolai funkciók és városi rendezvények elhelyezhetőségét is. A bővítésre engedélyezési tervet is készítettünk, de végül 2019-ben a kivitelezési tervek már csak a felújításra és a korszerűsítésre készültek, mivel az egyéb funkciókra a város más megoldást talált. A sikeres közbeszerzési eljárás után 2020 novemberében elkezdődött a kivitelezés, és ezzel együtt a tervezés alatt el nem végezhető feltárások és bontások is megtörténhettek. Ezek során több, a tervezés idején eltakart, jelentős műszaki probléma került elő, ami szükségessé tette a kiviteli tervek átdolgozását.

Írásom voltaképpen a megvalósult terv műszaki leírásának felhasználásával készült, azt több helyen kiegészítve – különös tekintettel az idén már több mint tízéves történetnek a kezdetekre vonatkozó utalásaival. Végül meg kell említeni, hogy az építés teljes folyamata alatt példás együttműködés jellemezte az egész munkát a tervezői művezetések tekintetében is. 

A ház komplett megújulása végül is megvalósult. Ünnepi avatása 2022. február 5-én megtörtént. Mintegy igazolandó, hogy mi mindent képes kiszolgálni az épület, városi farsangi bállal nyitottak, értelemszerűen „telt házzal”. Erre az alkalomra írtam, s olvastam fel Makovecz Imrének „odaátra” szóló levelemet.

Építész tervező: Makovecz Imre (tervezés ideje: 1985)

Felújítás tervezője: Sáros László György DLA (2017)

Szöveg és fotók: Sáros László György DLA

A teljes cikk az Országépítő folyóirat 2023/2-es számában olvasható, amely beszerezhető ITT.