Vakáció a nagymamánál – Tanyaovi, Mány

A Zsámbéki-medence Fejér megyéhez tartozó területén fekvő Mány község még közel van a fővároshoz, de épp annyira távol, hogy kevésbé érintsék az agglomerációs települések szokásos problémái. A beköltöző, sokgyermekes keresztény értékrendű családok életszemlélete harmonikusan tudja fejleszteni a közösségi életet, és a helyben boldogulást hirdeti. Erre szép példa a községben létrehozott alapítványi fenntartású Szent Ferenc Tanyaóvoda. A nevelési intézmény a község meglévő óvodája mellett − azzal nem konkurálva− kínál a hagyományos óvodáktól eltérő nevelési alternatívát a környező településeknek is.

Az óvoda ötletgazdája és tervezője Piukovics Gábor építőmérnök és felesége, Kékesi Ágota tájépítész, akik több évig éltek Skóciában. Gábor a glasgow-i egyetemen tanult és dolgozott, ahol kenderbetonnal és egyéb ökoépítészeti módszerekkel foglalkozott. Ágota pedig óvoda- és iskolakerteket tervezett egy Sir David Attenborough által patronált alapítványnál, ahol a gyermekek természetben történő oktatásának alternatív módszereit kutatták. Hazaköltözésük és gyermekeik megszületése után három helyi családdal összefogva alapították meg és üzemeltetik az óvodát. Küldetésnyilatkozatuk szerint azért, hogy természeti környezetben biztosítsák a gyermekek fejlődéséhez szükséges ingereket, ahol teret kap az Istennel való találkozás, a harmonikus emberi kapcsolatok és az elmélyülő önismeret. Pedagógiájuk előképe a Peter Joseph Kentenich atya által organikusnak nevezett irányzat. Ugyanakkor merít a Waldorf- vagy a Montessori-pedagógiából is, befogadja Molnár V. József hagyományfeltárásának eredményeit, és keresztény, magyar alapokon nyugszik.

Az általuk megvásárolt, 1903-ban épült sváb házat az akkori erdész, Reiland Ferenc építette, masszív kőfalakkal és csapos gerendafödémmel, igényes ácsmunkával. Ezután lánya lakott benne kertész férjével, akik évtizedekig működő zöldség- és virágkertészetet üzemeltettek a telken. Ezt szolgálta ki az 1899-ben készült ásott kút és sok egyéb építmény, amelyeket felújítás után a Tanyaóvoda üzemeltetéséhez is tudtak használni, így az ingatlan kiválasztása kifejezetten szerencsés volt. A fatárolóból fedett-nyitott foglalkoztató, a disznóólból babaház lett, és újjáépültek a nyúlketrecek, a baromfiudvar, készült kültéri kemence és az ünnepeknek teret adó fűzkupola. Megújult a különleges fekvőkéményes fatüzelésű kályhával fagymentesíthető üvegház, ahol a téli időszakban magról lehet nevelni a zöldségeket, előkészíteni a kiültetésre a palántákat a gyerekekkel együtt.

Szöveg: Kuli László
Fotó: Jandó Zsuzsanna és Bozzai Attila

A cikk teljes szövege az Országépítő folyóirat 2022/3-as számában olvasható. A lap beszerezhető ITT.