Esték a Hild-Villában – Tesztoszteron Extra

Az Esték a Hild-Villában című eseménysorozat keretében rendezett Tesztoszteron Építészet beszélgetések utolsó darabja – Tesztoszteron Extra címmel – 2021. december 16-án, csütörtökön 18 órától kerül megrendezésre.

A Hild-villából közvetített építészeti beszélgetések során kétségkívül Erhardt Gábor és Smiló Dávid fogalmazták meg a legkarcosabb véleményeket a kortárs magyar építészet állapotáról, szakmai- és szociológiai viszonyairól. A két megszólaló – mindketten az MMA ösztöndíjasai – habitusa közötti nyilvánvaló különbség több nézőben is felvetette, hogy érdekes lenne egy olyan műsor, amelyben egymásra reflektálva, diszkurzív keretek között pontosítanák álláspontjaikat.

Ez a kétségtelenül vonzó felvetés ezidáig nem illeszkedett – és voltaképp most sem illeszkedik – az MMA-MMKI kutatási koncepcióihoz, amelyek inkább firtatják a jelenségeket, semmint a személyeket; inkább helyeznek hangsúlyt a monografikus jellegű, nagyobb sorozatokhoz illeszthető konferenciahozzászólásokra, semmint a mégoly érdekes, de mégiscsak a napi aktualitásokon kipattanó vitákra. Tömörebben: „adás” és „műsorok” helyett a Tesztoszteronban is az orális építészettörténet digitális archiválása volt célunk.

Justin Shubow amerikai építészkritikus november eleji magyarországi látogatása és előadása azonban jó ürügyet teremtett arra, hogy kivételt tegyünk és a Tesztoszteron-sorozathoz különkiadást illesztve, vitára invitáljuk Erhardt Gábort és Smiló Dávidot.
Shubow a vele készített interjúban többek között úgy nyilatkozott, hogy Budapesten az elmúlt száz évben csak minőségromboló házak épültek, hogy a kortárs magyar építészeknél nemcsak a magabiztosság hiánya figyelhető meg, hanem az a lélektelen és önromboló magatartás is, amellyel görcsösen el akarják törölni a múltat. Az interjú hamar beszédtéma lett szakmai berkekben, a Magyar Építőművészek Szövetsége még egy nyilatkozat közzétételét is fontolgatta.

Shubow szavai – hangozzanak azok mégoly igazságtalanul – jó ürügyet teremtenek arra, hogy megvitassuk: milyen mértékben releváns egy messziről jött ember látlelete?, miképp viszonyuljunk az autoritásokhoz, a szakmai tekintélyekhez?, fenntartható-e egyáltalán a szaktekintély mítosza és ha igen, akkor ki tekinthető annak?, mennyiben mutat ez túl a saját véleménybuborékunkon?, tudjuk-e értékelni az építészettel kapcsolatos olyan erős állításokat, amelyek ugyan nem ízlésünk szerint valók, de intellektuálisan lenyűgözők?, mennyire kell figyelnie egy hazai építésznek a külföld reflexiójára?, van-e annál fontosabb, minthogy kikapáljuk a ránk bízott „zártkerteket”?, illetve az erős állítások – nagyot mondások vonzalmának engedelmeskedve – miképp őrizhető meg az empátia, miképp folytatható a meggyőzés dacmentes gyakorlata?

Ezekre a kérdésekre is keressük a választ Justin Shubow nyilatkozatát sorvezetőként használva, majd attól bátran eltérve a Tesztoszteron Extrában Erhardt Gábor és Smiló Dávid részvételével. A beszélgetést Wesselényi-Garay Andor vezeti.

További részletek az eseményről:
https://www.facebook.com/events/781856079880130

A beszélgetés megtekinthető az alábbi linken:
https://youtu.be/OexlarqtFPk

A Tesztoszteron Építészet keretében készült korábbi beszélgetések megtekinthetők az alábbi linkeken:
Erhardt Gábor https://www.youtube.com/watch?v=DL9tQqAgCDE
Smiló Dávid https://www.youtube.com/watch?v=n7uDbbHkBdg