Ezüst Ácsceruza Díjat kapott Dénes Eszter

Gratulálunk a díjazottaknak, kiemelten is munkatársunknak, Dénes Eszternek, az Országépítő folyóirat leköszönő felelős szerkesztőjének!

Tizenegyedik alkalommal adták át az Ezüst Ácsceruza építészeti és sajtódíjat. 2020-tól kezdődően a Magyar Építőművészek Szövetsége (MÉSZ) kezeli a Honi Művészetért Alapítvány által 2010-ben alapított kitüntetés. Az Ezüst Ácsceruza Díj olyan nyomtatott vagy elektronikus sajtótermékekben megjelenő, minőségi publicisztikai tevékenységért jár, amely hozzájárul a magyar építészet és építőipar népszerűsítéséhez. A díjat minden évben két alkotónak adják át, Szent Borbála, az építőmesterek, építészek védőszentjének napjához közeli időpontban.

2020-ban az Ezüst Ácsceruza Díj kuratóriumának javaslatára a MÉSZ elnöksége a díjat Dénes Eszternek, valamint megosztva Somogyi Krisztinának és Kovács Dánielnek ítélte oda.

Az ünnepélyes díjátadásra az idén szűk körben, a Magyar Építőművészek Szövetsége székházának Ybl Miklós termében került sor a díjazottak, a laudáló kurátorok valamint Krizsán András, a MÉSZ elnöke jelenlétében. A kitüntetetteket Golda János, a Magyar Építőművészek Szövetségének alelnöke és Vadász Bence építészek méltatták. A járványveszéllyel kapcsolatos intézkedések miatt az ünnepélyes díjátadót a MÉSZ hivatalos Facebook-oldalán, élő közvetítés formájában követhették az érdeklődők.

Vadász Bence laudációja

EZÜST ÁCSCERUZA DÍJ 2020
Dénes Eszter
Magas szinten és érzékenyen műveli az építészeti újságírást, építészeti témájú könyvek szerkesztését és építőművészeti kiadványok művészi igényességű komponálását. Emellett számos és számtalan nagysikerű kiállítás szervezésében, megvalósításában, a kiállítási anyagok komponálásában vállalt vezető szerepet, olyan alkotóknak mint Turi Attila, vagy Dévényi Sándor. Mindezeken túl építész portréfilmet szerkesztett, nagysikerű rövidfilmek készítésében vett részt, de számos építészeti portré-kötet is dicséri ízlését, tenni akarását és alkotó vágyát. Az Országépítő folyóirat felelős szerkesztőjeként otthonosan mozog a szerves építészet izgalmas és magával ragadó világában, de nyitottan, szeretettel és értőn fordul a modernista építészeti irányzat képviselői felé is. Folyamatosan publikál, építészeti témájú írásai jelennek meg a hazai építészeti folyóiratokban, a nyomtatott és a digitális sajtóban egyaránt.
Különleges értékteremtő és értékmentő építészetelméleti munkái továbbá a hihetetlenül magas színvonalon kidolgozott „arculati kézikönyvek”, amelyek megítélésem szerint az Ő esetében elérték az „irodalmi értékű” szakkönyv-, illetve a „művészeti kiadvány” szintet. Talán nem véletlenül, ez irányú példaértékű tevékenysége – egyedülálló módon és megérdemelten – Pro Architectura Díjat is kapott.
Dénes Eszter eredetileg francia-esztétika szakot végzett, a nyelv és a szépség érdekelte, köze sem volt az építészethez. Tíz év bolyongás kellett hozzá, hogy megtalálja az „igazi utat”. Olyan ez, mint felnőtt korban megkeresztelkedni.
Ő szeretetből és őszinte meggyőződésből lett építész!
Ez sugárzik minden munkájából!
Ezért volt egyhangú a zsűri döntése is:
2020 évben Dénes Eszter kapja az Ezüst Ácsceruza Díjat!
Budapest, 2020. november 25.
Vadász Bence DLA