Főépítészi díjak, 2017

Tizennyolcadik alkalommal – az idén Tatán megrendezett Országos Főépítészi Konferencián – került átadásra a Nagykanizsa megyei jogú város és az Országos Főépítészi Kollégium által 2000-ben megalapított „AZ ÉV FŐÉPÍTÉSZE DÍJ”, illetve FŐÉPÍTÉSZI ÉLETMŰ DÍJ.

A 2017. évi díjazottak

PHILIPP FRIGYES okl. építészmérnök
25 évig Vác, majd Hatvan, jelenleg Esztergom és Kismaros főépítésze.
“FŐÉPÍTÉSZI ÉLETMŰ DÍJ”-ban részesült 30 éves főépítészi munkásságáért, amely számára hivatás, tervező, alkotó munka. 1995-ben tagja volt a Főépítészi Statútum Bizottságnak, 1996-ban ő szervezte meg Vácott az I. Főépítészi Konferenciát, az Országos Főépítészi Kollégium elnökeként is sokat tett a főépítészségért.

Munkája során mindig nagy hangsúlyt kapott az értékalapú szemlélet, a komplex gondolkodás, miszerint a főépítészek a területfejlesztéssel, a területrendezéssel, a településfejlesztéssel, a településrendezéssel, illetve az épített környezet alakításával és annak védelmével is foglalkoznak. A nevelés és oktatás terén is komoly érdemeket szerzett, egyik szakmai kidolgozója volt a főépítész szakmérnök képzésnek.

JÁNOSI JÁNOS építészmérnök
korábban Aszód, jelenleg Szada és Szokolya főépítésze
“AZ ÉV FŐÉPÍTÉSZE DÍJ”-ban részesült magas szinten művelt, építészi hivatáshoz szervesen kapcsolódó főépítészi munkásságáért, amelyet több mint huszonöt éve példamutatóan végez. A minőség és az érték kiemelésével működik együtt a település lakóival, épít közösséget és építészeti környezetet. Településein gyakorló építészként is példát ad a településrendezéstől a térbútorok megtervezéséig, a részletek és az ornamentika kialakításáig terjedően.

MEZEI LÁSZLÓ okl. építészmérnök
korábban Veszprém, jelenleg Pápa és Várpalota főépítésze
“AZ ÉV FŐÉPÍTÉSZE DÍJ”-ban részesült több mint másfél évtizedes önkormányzati, valamint állami főépítészi munkásságáért, amely feladatokat magas szinten látja el, jelentős szerepet vállal az épített környezet kulturált kialakításában főépítészként és tervezőként egyaránt. Aktív szakmai közéletet folytat, tapasztalatait megosztva önzetlenül segíti a régióban, a megyében a települési főépítész kollégákat a problémák megoldásában, az életszerű javaslatok kidolgozásában.

A Díjakat Tatán, 2017. augusztus 24-én a XXII. Országos Főépítészi Konferencián ünnepélyes keretek között adta át Michl József, Tata város polgármestere, Salamin Ferenc, az Országos Főépítészi Kollégium elnöke és Kiss Zsolt, Tata város főépítésze.

Szintén a Konferencián került átadásra az egyéni Hild János díj, amelyet idén Bernáth Mihálynak ítélt a Magyar Urbanisztikai Társaság. Szkordilisz Flóra és Körmendy Imre adta át az elismerést.

Bernáth Mihály okl. építészmérnök, okl. városépítési-városgazdasági szakmérnök állami főépítészi, urbanisztikai tevékenysége és megbecsültsége példaértékű az Észak-magyarországi régióban. Közel négy évtizedes példaértékű pályafutásából 30 évet az építésügyi igazgatással, a terület és településrendezéssel, -fejlesztéssel foglalkozott, magas szakmai színvonalat képviselve. Tette mindezt a hatósági és tervező kollégák, a főépítészek partnerként való kezelésével. Az észak-magyarországi területi tervtanács szakmai titkáraként igen sokat tett a tervtanács sikeres és magas színvonalú működésért.

Állami főépítészi munkája során kiemelt feladatot jelentett számára a világörökséggé nyilvánított Tokaj-Hegyalja 27 települése építészeti-településépítészeti feladatainak magas szintű kezelése.

Naprakész szakmai ismereteivel, együttműködő készségével, pragmatikus, megoldásokat kereső hozzáállásával, kitartásával mind napi munkája során, mind a hazai és nemzetközi konferenciákon, tanulmányi utakon a közjót, a települések érdekeit, értékeik feltárását, megőrzését és gyarapítását szolgálta.

Az augusztus 25-én nagy sikerrel zárult XXII. Országos Főépítészi Konferencia, választott témája a „család a városban – otthonunk kőből, vízből, szeretetből” volt.

A Konferencia vándorzászlaját Tata város részéről Michl József polgármester és Kiss Zsolt főépítész adta át Kaposvár város képviselőinek, Dér Tamás alpolgármesternek és L. Balogh Krisztina főépítésznek, Salamin Ferenc, a Magyar Főépítészek – Országos Főépítészi Kollégium – Egyesület elnöke jelenlétében. Az átadáson Kaposvár alpolgármestere meghívta a főépítészeket, hogy 2018-ban városában tartsák meg a XXIII. Országos Főépítészi Konferenciát.

 

Fotó: Sipos Zoltán