FŐÉPÍTÉSZI DÍJAK ÁTADÁSA 2023

Huszonnegyedik alkalommal került átadásra a 2000-ben megalapított „AZ ÉV FŐÉPÍTÉSZE DÍJ”. Évente két kategóriában adományozható elismerés: AZ ÉV FŐÉPÍTÉSZE DÍJ-at aktív főépítész, míg a FŐÉPÍTÉSZI ÉLETMŰ DÍJ-at a szakmáját hosszú ideje gyakorló, illetve nyugdíjba vonuló/vonult kiváló főépítész kapja.

A Díjakat Veszprémben 2023. szeptember 14-én, az Országos Főépítészi Konferencián adta át Porga Gyula Veszprém MJV polgármestere, Sulyok Balázs Veszprém főépítésze és Salamin Ferenc, az Országos Főépítészi Kollégium elnöke. Porga Gyula polgármester köszöntőjében üdvözölte a főépítészeket, gratulált a díjazottaknak, és örömét fejezte ki, hogy idén Veszprém, Európa Kulturális Fővárosa adhatott otthont e rangos konferenciának és díjátadónak.

AZ ÉV FŐÉPÍTÉSZE DÍJ

Fabacsovics Zoltán, Veszprém vármegye főépítésze

Több mint tíz éves megyei főépítészi, és korábbi Balatoni területi referensként végzett tevékenységével eredményesen hangolta össze az önkormányzatok, a fejlesztési elképzelések és a szakmai szervezetek munkáját. Aktívan vesz részt az arculatformálásban, az értékvédelemben és a megye jövőképének alakításában.

Szakmai rendezvényeket szervez, mint a Városépítészeti Séták vagy a Példaértékű Épületek a Balatonnál, kezdeményezője és tevékeny szereplője az Év Balatoni Háza Díjnak és kiállítás sorozatnak. Társadalmi szerepvállalása települési alapítványokban szintén elismerésre méltó.

FŐÉPÍTÉSZI ÉLETMŰ DÍJ

Györgyi Zoltán, Nagykovácsi nagyközség főépítésze

Már több mint harminc éve a településért dolgozik, amelynek húsz éve főépítésze. A nagyközség vezetésének elismerésével, partnereként alakítja annak építészeti megjelenését. Az agglomerációban rövid idő alatt megnőtt egykori faluban elősegíti az önkormányzati beruházások magas építészeti minőségét, a közterületek harmonikus rendezését, és a falurészek karakteréhez igazodó településrendezési, fejlesztési folyamatokat. Tevékenysége eredményeként rendezett, élhető és építészetileg igényes települési környezet jött létre.

Szöveg: https://foepiteszek.hu/foepiteszi-dijak-atadasa-2023

Fotók: Pesthy Márton