Főépítészi díjak és vándorzászló átadása 2022

Huszonharmadik alkalommal került átadásra a 2000-ben megalapított „AZ ÉV FŐÉPÍTÉSZE DÍJ”. Évente két kategóriában adományozható elismerés: AZ ÉV FŐÉPÍTÉSZE DÍJ-at aktív főépítész, míg a FŐÉPÍTÉSZI ÉLETMŰ DÍJ-at a szakmáját hosszú ideje gyakorló, illetve nyugdíjba vonuló/vonult kiváló főépítész kapja.

A Díjakat Visegrádon 2022. szeptember 8-án, az Országos Főépítészi Konferencián adta át Eőry Dénes Visegrád polgármestere, Füzes András Visegrád főépítésze, és Salamin Ferenc, az Országos Főépítészi Kollégium elnöke. Eőry Dénes polgármester köszöntőjében üdvözölte a főépítészeket, gratulált a díjazottaknak, és örömét fejezte ki, hogy idén a Dunakanyar neves történelmi városa adhatott otthont e rangos konferenciának és díjátadónak.

A 2022. évi díjazottak:

ÉV FŐÉPÍTÉSZE DÍJ
Rudolf Mihály okl. építészmérnök
Tokaj város és Füzér község főépítésze, Felsőzsolca volt főépítésze részére
Több mint 15 éves főépítészi tevékenysége előremutató, a település történelmét, összefüggéseit keresi, a hely gyógyítására vállalkozik. Településfejlesztései és épületei keresik a kapcsolatot a történelem lenyomataival, a helyszín településszerkezetével, és a magyar építészeti kultúra folyamatosságával. Építészeti feladatait a főépítész szemével nézi, és fordítva. Tokaj főépítészi posztját Bodonyi Csaba ajánlására vette át, és ebben a munkában is mindig a történelmi gyökerekre épülő, de a turisztikai igényeknek is megfelelő településfejlesztést javasol.

Rudolf Mihály, Eőry Dénes polgármester

FŐÉPÍTÉSZI ÉLETMŰ DÍJ
Csernyus Lőrinc okl. építészmérnök
Csenger, Enying, Makó városok és Lajoskomárom község főépítésze, több település volt főépítésze részére
Csengeren 35 éves és összesítve 88 éves főépítészi tevékenysége a személyes jelenlét fontosságát, a hagyományok tiszteletét és egyben az új gondolatok megvalósítását is jelenti. Tevékenysége a települések gyökereinek és egykori értékeinek helyreállításától vezet a közterek és épületek, azaz a teljes település organikus fejlődésének megvalósításáig. A főépítészi munka nála szervesen összeforr az építész tevékenységével, ha felkérik, példát mutat tervezési munkáival is.

Csernyus Lőrinc és Eőry Dénes polgármester

A Konferencia vándorzászlaját a plenáris ülésen Visegrád részéről Eőry Dénes polgármester és Füzes András főépítész adta át Veszprém város képviselőinek, Brányi Mária alpolgármester asszonynak és Sulyok Balázs főépítésznek. Az átadáson Veszprém város alpolgármestere meghívta a főépítészeket, hogy ott tartsák meg 2023-ban a XXVII. Országos Főépítészi Konferenciát.

További információk: https://foepiteszek.hu/konferencia

Fotók: Bognár Benedek