Gébárti-tó, Boldogasszony-kápolna avatása

Augusztus 15-én, Nagyboldogasszony napján került sor a Makovecz Imre tervei alapján megvalósult Boldogasszony-kápolna avatására és felszentelésére.

Az ünnepélyes alkalmon felszólalt Balaicz Zoltán polgármester, Vigh László, a térség országgyűlési képviselője. Az eseményen jelen volt Makovecz Imre családtagjai és egykori munkatársai mellett Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia tiszteletbeli elnöke is. A kápolnát Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök szentelte fel, átadva azt a város vallási felekezeteinek.
Az első vázlatokat Makovecz Imre 2009-ben készítette a helyi civil közösség felkérésére. A kápolna építése közakadozásból indult, de a megvalósulás a Kossuth díjas építész hagyatékát gondozó állami pályázati forrásnak köszönhető.
A Gébárti-tó mellett összességében közel egymilliárd forint értékű fejlesztések zajlanak. Tavasszal átadták az új vízisport-központot, hamarosan elkészül a Kézművesek Házának bővítése, szeptemberben átadják a Kárpát-medencei sírjeleket bemutató fejfaparkot, továbbá kerékpárút épül, és tervezik a tó körül újabb utak, hidak és játszótér létesítését.
Az épületet és történetét az Oszágépítő folyóirat következő (2019/3) számában tervezzük részletesebben bemutatni.

Fotók: Gál Roland
Forrás: mno.hu, hirtv.hu, hirado.hu

Fotók az eseményről: https://zalaegerszeg.hu/kepgaleria/3098/Boldogasszony_kapolna_avatas