„…ha már nincs rá szükségetek, gyújtsátok fel!…”

Szükségünk volna rá, de ott, ahol van már menthetetlen. Az 1979-ben a tokaji népművészeti tábor keretében épült, legendás közösségi ház elhanyagolva, romosan áll, méltatlanul pusztul évek óta Tokaj határában.
Hosszú évek szívós munkájával a Makovecz Imre Alapítvány és Tokaj Város Önkormányzata végre megfelelő helyszínt talált a megépítendő régi-új háznak Tokajban. Ezért, ahogy Makovecz Imre javasolta, a házat felgyújtják.

Az eseményre 2022. június 24-én, pénteken Szent Iván éjszakáján kerül sor.
A szervezők várnak mindenkit, aki a hamvaiból újjászülető ház megvalósításának első szimbolikus eseményénél szívesen ott lennének!

Az este 7-től 9-ig tartó kísérő rendezvényen zenél ifj. Csoóri Sándor Kossuth-díjas népzenész és az Új Gereben Együttes, verset mond Vári Fábián László Kossuth-díjas költő, az MMA Irodalmi Tagozatának elnöke, felolvasásra kerül Zelnik József MMA alapító tag írása a Nomád Nemzedék Házáról és Makovecz Imre munkásságáról. A Makovecz Imre Alapítvány elnöke és kuratóriumi tagjai szintén megemlékezéssel élnek. Megszólal néhány olyan népművész és iparművész, akik a 70-es évek közepén részt vettek a Nomád Nemzedék Háza építésénél.

A rendezvényen Demeter Zoltán borászata tart borbemutatót.

Az építmény maradványait este kilenckor gyújtják meg.
Az eseményt a Makovecz Imre Alapítvány, a Pap Miklós Népfőiskola, a Magyar a Magyarért Alapítvány és Tokaj Város közösen szervezi.

Helyszín: Tokajban, a Horgony Étterem és a Bodrogzug Vendégház közötti terület, a Bodrog partján.

További információk az épületről: http://www.okotaj.hu/szamok/09/sully07.html