Héttorony Fesztivál 2023

Immár XII. alkalommal kerül megrendezésre a Héttorony Fesztivál, amely Makovecz Imre építész által tervezett terekben nyújt lehetőséget a Kárpát-medence kollektív emlékezetének megtapasztalására, ráirányítva a figyelmet a népművészet fennmaradásáért fáradozó elődök munkásságára, de természetesen teret adva a hagyományra épülő kortárs alkotói és előadói törekvéseknek is.

Az ünnepélyes megnyitó október 20-án, Csíkszeredán, a Milleniumi templomban lesz Kozma Imre atya közreműködésével. Októberben még négy emblematikus helyszínen megtartott koncert lesz, amelyek után november közepén folytatódik a műsorfolyam. Az első ciklusban fellép többek között a Dresch Vonós Quartet, Básits Branka és Wertetics Szlobodan, Szokolay Dongó Balázs, a Triolina Folk, valamint Lisztes Jenő, Balogh Kálmán és Szabó Dániel cimbalomművészek. A fesztivál egyik kiemelt programját, a Muzsikás együttes jubileumi, 50. születésnapi koncertjét pedig október 27-én, a paksi Makovecz-templomban hallhatja majd a közönség.

November 17-én kezdődik a fesztivál második szakasza, amikor is Fitos Dezső társulata, Paár Julcsi, a Sarjú Banda, a Göncöl zenekar és Enyedi Ágnes lesznek az előadók, fellépők.

Az eseménysorozat két egymástól távoli, határon túli településen, Lendván és Csíkszeredán indul, de Kolozsváron, Mátészalkán, Pakson, Makón, Mezőkövesden és Budapesten is találnak programot az érdeklődők. November 20-án egy gálaműsorral, a Magyar Állami Népi Együttes, a Pro Musica Leánykar és Szarvas József színművész részvételével zárul a fesztivál a Hagyományok Házában.

Október 21-én a kolozsvári törökvágási református templomban Szokolay Dongó Balázs grafikáiból és Tóthfalusi Gábor építészeti munkáiból nyílik kiállítás. Október 22-én Mátészalkán, a Képes Kávéházban A pajtától a palotáig című építészeti kerekasztal-beszélgetésen Horváth László fesztiváligazgató vendége Turi Attila, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke, Kossuth-díjas építész lesz.

Október 28-án a makói Hagymaházban Makovecz Imre családi házait bemutató építészeti tárlat nyílik. November 15-én a budapesti Makovecz Központ és Archívumban mutatják be Keserü Katalin Makovecz Imre Kísérletek – épületek. Az 1960–70-es évek című tanulmánykötetét.

Emellett lesznek gyermekműsorok, kézműves bemutatók, fényfestészet és kötetlen szakmai beszélgetések, no meg koccintások, közös muzsikálások is bőven.

További információk: www.hettoronyfesztival.hu/