Kós Károly – Előadássorozat a Makovecz Központ és Archívumban

„Nekem Kós Károly személye mérhetetlenül fontos, egész emberségében, egész szerepkörében, abban, hogy mit vállalt fel és mit vett a nyakába…” (Makovecz Imre)

2024 tavaszán a Makovecz Központ és Archívum Kós Károly előtt kíván fejet hajtani előadássorozatával.

A sorozatban Kós Károly rendkívüli életútját, személyiségét, sokféle tehetségét és tevékenységét szeretnénk közönségünknek megjeleníteni.

Meghívottaink – Kós Károly elsőszülött unokája, építészek, művészettörténész, tájépítész, képzőművész előadóink – mind gazdagíthatják azt a képet, amit Kós Károlyról hordozunk, feléleszthetik bennünk azt az emberi mintát, amit érdemes követni, és amit Makovecz Imre is mint szellemi rokon követett.

ELSŐ ELŐADÁS

Anthony Gall – Kós Károly a Közösségépítő 1.

Kós Károly több mint hat évtizedes építészeti munkásságának általános áttekintésével bemutatásra kerül az építészet közösségépítő, illetve közösség-szolgáló szerepe. Szakmai első megbízásai az ország társadalmi modernizációját szolgáló feladatok voltak, amelyek megalapozták a későbbi kezdeményező szerepét az erdélyi kisebbségi lét szolgálatában.

Időpont: 2024. február 8. 18.00

Helyszín: Makovecz Központ és Archívum (1125 Budapest, Városkúti út 2.)

MÁSODIK ELŐADÁS

Anthony Gall – Kós Károly a Közösségépítő 2.

Kós Károly több mint hat évtizedes építészeti munkásságából konkrét példák bemutatásán keresztül rajzolódik ki közösségépítő, illetve közösség-szolgáló szerepe. A Székely Nemzeti Múzeum és az otthonválasztás (Varjúvár), a kultúrtáj, a benne élő gazdálkodó közösségek fennmaradása, illetve a kultúrát és a hitet fenntartó intézmények alapítása vagy fenntartása mind fontos állomásai Kós Károly életművének.

Időpont: 2024. március 19. 18.00

Helyszín: Makovecz Központ és Archívum (1125 Budapest, Városkúti út 2.)

Részvételi szándékukat kérjük az office@makovecz.hu címen vagy a +36 30 314 4879 számon jelezzék!