Lerakták a gébárti Boldogasszony-kápolna alapkövét

2009-ben készítette el Makovecz Imre, Kossuth-díjas építész annak a kápolnának a vázlattervét, melynek alapkövét 2018. július 18-án helyezték el a Gébárti-tó közelében. Az ötlet, hogy a Boldogasszony tiszteletére kápolna létesüljön a tóparton, dr. Baksa Ildikó pszichiátertől származik, ő kereste fel annak idején az építészt.

Mivel Makovecz Imre 2011-ben elhunyt, sokáig úgy látszott, hogy a Gébárti-tó alatti domboldalra megálmodott kápolna csak terv marad. Közös összefogás eredményeképpen azonban most mégis megvalósulhat a beruházás. A tó déli oldalán, a gát melletti ligetes részen előkészítették a területet, kitűzték a leendő épület sarokpontjait, s a Boldog­asszony-kápolna majdani bejáratánál ünnepség keretében időkapszulát helyeztek a földbe.

Az alapkőletételen Balaicz Zoltán polgármester elmondta: Makovecz Imre csak skicceket, látványterveket hagyott hátra, így szükség volt arra is, hogy valaki elkészítse a tényleges kiviteli terveket. Ez Fülöp Tibor és csapata munkáját dicséri.

A fiatal építész volt a kezdeményezője és szervezője a Héttorony Fesztiválnak is, amelynek legfőbb célja Makovecz-hagyatékának és szellemiségének megőrzése, népszerűsítése. A kápolnáról készült első látványterveket néhány évvel ezelőtt a fesztivál keretében mutatták be először.

A Boldogasszony-kápolna építését a Makovecz Imre örökségének ápolására indult kormányprogram részeként az Emberi Erőforrások Minisztériuma 2016-ban 60 millió forinttal, 2017-ben pedig további 40 millió forinttal támogatta. Ez az összeg több magánszemély és vállalkozó adományával is kiegészül. Így hamarosan megindulhat az építkezés a tóparton. A kápolna 68 négyzetméter alapterületű, ovális, egyterű épület lesz, dongaboltozatra emlékeztető formai megoldással.

Fülöp Tibor építész hozzátette: maga az oltár, vagyis a templom belseje már a külső szemlélő számára is a központi eleme lesz az épületnek. Ide egy díszes lépcsősor vezet majd fel, a kápolnatérbe belépve pedig a fák lombkoronájára emlékeztető szerkezeti megoldásokkal találkozhat a betérő.
A tervezők és az ötletgazdák remélik, hogy egy közkedvelt szakrális hellyé válik majd az ökumenikus kápolna.

Az ünnepélyes alapkőletételen jelen volt Vigh László országgyűlési képviselő és Fekete György, az MMA tiszteletbeli elnöke, a város díszpolgára is. A ceremónia részeként Balaicz Zoltán emléklapot adott át Fülöp Tibor építésznek a kiviteli tervek elkészítéséért, valamint a jelen lévő segítőknek, támogatóknak, adományozóknak: így dr. Buksa Ildikónak, Fekete Györgynek, továbbá Dóra János, és Horváth Tihamér vállalkozóknak. Az alapkő letétele előtt a kápolna területét Stróber László apátplébános áldotta meg.

Az ünnepségen köszöntőt mondott Vigh László ország­gyűlési képviselő, miniszteri biztos, aki a kápolnaépítést a keresztény kultúra megőrzésének fontos eseményeként méltatta.