Szitakötő bölcsőde, Maglód – Horváth Zoltán, Triskell Kft.

2019. március 27-én ünnepélyes keretek között átadták a Maglódi hat csoportszobás Bölcsődét, amely a Triskell Épülettervező Kft. vezetőtervezőjének, Horváth Zoltán építész munkája.

 „Az épület átadásával hosszú folyamat végére került pont, amely több mint két éve kezdődött. A Magyar Állam 2016-ban írt ki pályázatot önkormányzatok számára, óvodák, bölcsődék építésére, bővítésére. A pályázat készítése során a legkiválóbb bölcsődei szakemberek bevonásával készítettünk el, egy korszerű, minden szempontból XXI. századi intézmény tervezési programját és pályázati tervét. Az épület három gondozási egységből, az ezekhez tartozó szabványos, dél-délkeleti tájolású fektető teraszokból, és egy íves kiszolgáló épületszárnyból áll. Ez utóbbiban helyeztük el a konyhát, mosodát és az adminisztrációs helyiségeket.

Az építészeti tervezés során számomra a legfontosabb szempont, az illeszkedés volt. Egyrészt illeszkedés egy város kulturális világába, hagyományaiba, építészeti formanyelvébe. Másrészről illeszkedés a teremtett környezethez, a tájhoz, a természet adta adottságokhoz, az égtájakhoz, a nap járásához, uralkodó szélirányhoz, domborzati viszonyokhoz. Mindezért az épület alapegységét a maglódi háztípus adja, anyaghasználatával, arányaival, formájával. A tagolt forma hivatott megtörni a 31-es út felőli szelet, a létrejövő félátriumok ölelő védelmet biztosítanak a gyermekeknek, és az épületelemek a nap járását követik.” Horváth Zolán

Az épületet az Országépítő idei, nyári számában tervezzük részletesebben bemutatni.

Fotók: Kedves Zsófia, Terdik Bálint