Magyar Kertörökség Alapítvány – konferencia és ERHA fórum

III. Mőcsényi Mihály Kertművészeti és Kerttörténeti Konferencia Fertődön

A 2020-ban indított, immár nemzetközivé vált konferenciasorozat Mőcsényi Mihály professzor (1919-2017) személyének és Eszterházán folytatott, több évtizedes kerttörténeti kutatásainak emlékére jött létre és kerül megrendezésre idén is.

Az idei – szeptember 29. és október 1. között megrendezésre kerülő – konferencia témája a kertművészet és a zene kapcsolata lesz. Az eseményen a szakembereknek szóló eszmecseréken túl a kertörökség és a zene iránt érdeklődő nagyközönségnek is szerveznek programokat.

Főszervező: Magyar Kertörökség Alapítvány

Társszervezők:
Eszterháza Kulturális Kutató- és Fesztiválközpont
Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, Tájépítészeti, Településtervezési és Díszkertészeti Intézet

Együttműködő partnerek:
Ormos Imre Alapítvány,
Magyar Tájépítészek Szövetsége,
ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság Történeti kertek és kertművészeti együttesek Szakbizottság

Dátum: 2022. szeptember 29-30., október 1. (csütörtök-péntek-szombat)

Helyszín: Fertőd-Eszterháza, Esterházy-kastély kert, Marionett-színház és Orangérie

További részeletek és jelentkezés: https://tajepiteszek.hu/esemeny/iii-mocsenyi-mihaly-kertmuveszeti-es-kerttorteneti-konferencia/159

European Route of Historic Gardens fórum

Mintegy 13 ország hetven résztvevőjével rendezték meg szeptember 22-én és 23-án Budapesten az Európa Tanács alá tartozó European Route of Historic Gardens éves rendszerben visszatérő szakmai fórumát, s ehhez kapcsoltan idei közgyűlését és szakbizottsági ülését, amelynek szervezésével magyar tagszervezetüket, a Magyar Kertörökség Alapítványt bízták meg. A fórumnak a Petőfi Irodalmi Múzeum adott otthont, fő témája pedig az irodalom és a kertek kapcsolata volt. A szervezet közgyűlésén új tagok felvételéről is döntöttek.

Neves hazai és nemzetközi szakemberek részvételével rendezték meg az Európai Tanács történeti kerteket összekötő turisztikaiútvonal-programjának, a European Route of Historic Gardens (ERHG) V. Fórumát, amely ezúttal arra keresi a választ, milyen ihletet merített az irodalom a kertművészetből, illetve hogyan hatott egymásra a két művészeti ág.
Jakab Zsófia, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) marketing és kommunikációs vezérigazgató-helyettese a megnyitón emlékeztetett: statisztikai számok igazolják, hogy a kertturizmus kiemelkedő lehetőséget jelent a magyar ágazat számára. Megerősítette, a hazai kertturizmus fellendítésére kiemelt feladatként tekint az MTÜ, hiszen kertjeink talán a legösszetettebb turisztikai attrakciók, amelyek egyszerre részei kulturális örökségünknek, miközben folyamatos törődést igénylő természeti látványosságok is egyben.

Jaume Dulsat, az ERHG elnöke köszöntőjében emlékeztetett: az Európa Tanács által 2010-ben létrehozott, a Kulturális Útvonalakról szóló kibővített Részleges megállapodás (EPA) lehetővé tette a nemzeti, regionális és helyi kezdeményezéseknek kutatási és fejlesztési együttműködések révén a kultúra és az idegenforgalom előmozdítását. A spanyol szakember aláhúzta, Európa történeti kerteket összekötő turisztikaiútvonal-programja óriási lehetőséget jelent a tagszervezetek számára, hiszen olyan gyakorlati kérdésekben is tapasztalatot cserélhetnek, mint a történeti kertek megőrzése és megújulása, illetve azok ökológiai és gazdasági fenntartása. Jaume Dulsat ugyanakkor elismerően szólt a magyar kertörökségi értékekről, egyúttal köszönetet mondott a Magyar Kertörökség Alapítványnak a szervezet fórumának, szakbizottsági ülésének és közgyűlésének megszervezéséért.

Dr. Herczeg Ágnes, a Magyar Kertörökség Alapítvány (MKA) elnöke a fórum házigazdájaként kiemelte, az a tény, hogy az ERHG éves fórumának, szakbizottsági ülésének és közgyűlésének Budapest ad otthont, több jelentőséggel is bír: a hazai tájépítészeti szakma elismerésén túl előmozdíthatja a hazai kertturizmus fellendülését, elősegíti a határon átnyúló együttműködéseket, és egyben lehetőséget teremt egymás értékeinek és tapasztalatainak megismerésére.

Dr. Kalla Zsuzsa, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) gyűjteményi főigazgató-helyettese köszöntőjében emlékeztetett, a fórumnak helyet biztosító Károlyi-palota kertje a 20. században egyszerre volt múzeum és közösségi kert, padokkal, játszóterekkel és múzeumkert, ahol szabadtéri koncerteket, rendezvényeket tartottak. A jelenleg is zajló megújulásnak köszönhetően a kastély- és Károlyi-kert egybenyitásával megvalósul a kert eredeti egysége, amelynek eredményeként jövő tavaszra ismét visszatérhet az irodalom a kastélypark fáinak hűvös árnyékába – húzta alá a főigazgató-helyettes.

A fórummal egynapon tartotta idei közgyűlését a European Route of Historic Gardens, amelyen a 2023-as költségvetésen és a jövő évre tervezett programokon túl három új tagjelöltről is szavaztak a résztvevők. Az új, ukrán, görög és grúz tagokkal együtt immáron 27 teljes jogú tagból áll a szervezet, amelyek 41 történeti kertet képviselnek 10 európai országban.

Az Európa számos országából érkező résztvevők a hivatalos program mellett bepillantást nyertek Budapest történeti kertörökségébe: a Budai Vár megújult kertjeinek megtekintését követően sétát tettek a Normafán, ahol a szervezők felidézték a részvevőknek a magyar főváros egyik legkedveltebb kirándulóhelyének történetét, amelynek keretében több mint 180 év elteltével újra felcsendült Bellini Normájának ikonikus áriája élő előadás formájában.