Makovecz Imre: „…Ami megtörténhetett volna…” – építőművészeti kiállítás megnyitó Dombóváron – beszámoló

2021. augusztus 28-án délután, a Dombóvári Művelődési Ház Majoros-termében került sor a Makovecz Imre: „…Ami megtörténhetett volna…” című tárlat megnyitójára.

A kiállítás anyagát a Makovecz Imre Alapítvány munkatársai állították össze, az építész meg nem valósult terveiből válogatva. A látogatók a teljes életmű idejéből származó tervekkel, grafikákkal ismerkedhetnek meg, különböző témakörökben: szakrális épületek, szabadidő eltöltését szolgáló épületek, csárdák, sport- és rekreációs létesítmények, emlékművek, kiállító épületek.

A kiállítás leghangsúlyosabb eleme kifejezetten a helyszínhez kötődik. Makovecz Imre tervet készített egykor a Művelődési Ház előtti tér kialakítására. Ezt a tervet Csernyus Lőrinc és Kampis Gábor építészek a mai adottságoknak és követelményeknek megfelelően adaptálták, és az eredeti tervekkel együtt ez a verzió is bemutatásra került, koncepcióterv és makett formájában.

A megnyitón Wiedmer-Balipap Zsuzsa – kinek édesapja, Balipap Ferenc, Makovecz Imre jó barátja szervezte az építész első önálló kiállítását 1976-ban, Hajdúszoboszlón – köszöntötte a látogatókat. Beszédében felidézte Makovecz Imre dombóvári munkásságát, megvalósult és csak tervként létező beavatkozásokat egyaránt említve. Ugyanakkor azt a reményét is kifejezte, hogy a városban kedvező fogadtatásra talál a Makovecz Imre által tervezett tér koncepciója, ezáltal egy újabb Makovecz-terv válhatna valóra Dombóváron.

A kiállítást Makovecz Anna nyitotta meg. Elsőként ő is édesapjának a várossal, valamint Balipap Ferenccel való szoros kapcsolatáról emlékezett meg, majd a kiállítás címére utalva felidézte Makovecz Imre gondolatait az elmulasztott lehetőségek súlyáról. Végül arra bíztatta a jelenlévőket, hogy bizakodva tekintsenek a jövőbe, hiszen a térre készült terv mostani publikációja annak a jele, hogy megtörténtté válhat bármi, ami megtörténhetett volna.

A megnyitón közreműködtek a budapesti Szent István Király Zeneművészeti Szakgimnázium tanulói, Makovecz Pál tanítványai.

A kiállítás szeptember 26-ig tekinthető meg.

A kiállításhoz kapcsolódóan 2021. szeptember 15-én, szerdán 17 órakor hallgatható meg Makovecz Imre – Ami megtörtént címmel Csernyus Lőrinc Ybl-díjas építész előadása a Dombóvári Művelődési Ház Majoros-termében. Az előadást beszélgetés követi Csernyus Lőrinc és Kampis Gábor építészekkel, a Művelődési ház előtti tér koncepciótervéről.

Szöveg: Harmath-Gyetvay Enikő, Fotók: Varga Szilvia, Vasvári Itala / Dombóvári Kulturális Szolgáltató Központ