Boldogasszony Kápolna, Mártély – Makovecz Imre

December 8-án, vasárnap szentelték fel Mártélyon a Makovecz Imre építész által tervezett Boldogasszony Kápolnát, vagy ahogy a mester nevezte: a Boldogasszony házacskáját.
Putz Anita, a település polgármestere az ünnepségen elmondta, a meghitt tér mindenki előtt nyitva áll, aki lelki békét, megnyugvást keresve érkezik a kápolnába. Borsos József korábbi polgármester beszédében azt emelte ki, hogy a Makovecz Imre életművének gondozásáról szóló kormányhatározatnak köszönhetően valósulhatott meg a 47 millió forintos kápolna, amelynek első vázlatait 2010-ben készítette az építész. Makovecz Pál, a Kossuth- és Ybl Miklós díjas építész fia elmondta, hogy a most átadott Boldogasszony Kápolna is az egyik állomása lesz annak a Makovecz Alapítvány által kidolgozott, a Dél-Alföldön egyelőre még csak tervezett túraútvonalnak, amely a Makovecz Imre tervei alapján készült épületeket kapcsolja össze. „A koncepció szerint hét ilyen túraútvonal lesz Magyarországon, amelyből már elkészítettük a budapesti és a Duna-kanyarban lévő épületek útvonalát, erről működik egy honlap, kiadványt készítettünk és minden egyes épületnél információs táblát helyeztünk el. Ahol elkészül egy-egy ilyen épület, ezzel a táblával megelőlegezzük ennek az útvonalnak a jelenlétét, így került ide Mártélyra is ez a tábla.”

Az építész nyaralójától nem messze, a Művészek dombjával átellenben álló kis kápolna vásárhelyi téglából készült és egy Mária szobornak ad helyet. Ezt és a „házacskát” őrző két angyal szobrát a mártélyi B. Kovács Emőke szobrászművész készítette. A terveket az építész egykori munkatársai Füzes András és Rüll Tamás gondozták.

Az épületről és a szentelésről részletesebben foglalkozunk a januárban induló mozgóképes magazinunkban.

Az Országépítő.net oldal szerkesztősége ezzel az épülettel kíván áldott, békés Karácsonyt minden olvasójának.

Fotók: Filmbarát Stúdió, Nagy-Kálozy Péter