Megjelent az Országépítő 2018/3 száma

A Tartalomból:

Urr Gábor 2000 óta Perbál főépítésze. Csóka Balázsnak beszélt munkájáról. A település vezetésével együtt inkább a fontolva haladás hívei. Logikusan, józan paraszti ésszel alakítják a község jövőjét.

A Vándorból mester rovatban Tóth Pétert Erhardt Gábor kérdezte. A Balaton-felvidéken a Mérmű Stúdió márkanév lett, megtestesítője annak a szemléletnek, amit a mesterétől Szűcs Endrétől tanult. Ma már két iroda képviseli ezt az építészetet. Számára megtiszteltetés, hogy az alapító mellett, a Hetedhét iroda, melyet ő alapított lehet a másik.

Épületfelújítás a Balaton-felvidéken, tervező Tóth Péter. A Balaton-felvidéki település egyik legértékesebb épületéről szól ez a cikk, amely az 1-es helyrajzi számmal büszkélkedhet. Az itt lakó család legendáriuma szerint egykor gazdatiszti lakóház lehetett, a kilencvenes években borozóként működő épület, amely egyfajta közéleti színtér szerepet is betöltött. A felújítás során a tervező az épület hangulatát megértve és átélve, tovább álmodta a házat, ahogy azt talán száz évvel ezelőtt tették volna. Erhardt Gábor írása.

Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark – Gyógynövényház és kert Szermonostor udvarán. Építészet és szöveg: Sipos György, V. Zákán Ildikó. „A Tisza jobb oldali magaspartján, Szegedtől északra egynapi járóföldre, az akkori Szeged-budai út mellett állott az Árpád-korban a Bor−Kalán nemzetség szeri monostora.” A 21. századi igényeket megcélzó kiállítóépület többről kívánt szólni, mint az épületek kontúrjainak, az alapfalaknak kétdimenziós bemutatása. Ezért választották ki a középkori kolostorok egyik alapvető tevékenységének, a kertkultúra terjesztése terén nyújtott úttörő munkájának felidézését.

Kuli László mutatja be a Hagyományok mestere rovatban a Perbálablak cég asztalosmesterét. Szabó Tamásnak nem voltak asztalosok a felmenői között. Vonzalmát a szakma iránt az Iparművészeti Múzeum régi bútorai keltették fel. A termékei minősítésére nagy hangsúlyt fektet, a falu régi ablakainak díszeit, mintáit megtartva, modern jól hőszigetelő szerkezeteket készít.

Az Ökumenikus Segélyszervezet Sorsfordító otthonát Salamin Krisztina mutatja be. A Kastélyosdombón található Dráva kastélyban működő Családok Átmeneti Otthona az ország egész területéről fogadja a kiskorú gyermekeket nevelő szülőket. Különlegessége, hogy egy szociális gazdasággal kombinált reintegrációs program szerint működik. A cél, hogy a családok − alkalmassá válva az önálló életvitelre − kiköltözve saját háztáji gazdaságukat tudják vezetni, amely biztosítja önellátásukat.

Fényszennyezés és építészet – Kolláth Zoltán fizikus, csillagász írása. A modern kor egyik problémája a fényszennyezés, ami azért is időszerű, mert az elmúlt időszakban a világítástechnika rohamléptekben fejlődött. Olcsóbbá vált a fény, kevesebb energia felhasználásával többet lehet világítani. Szükség lenne a kültéri világítás létesítésének szigorú jogi szabályozására, a meglévő és jövőbeli törvények szigorú betartatására.

A Baranya megyei Hosszúhetényhez tartozó Püspökszentlászló egyutcás kis zsákfalu a Zengő lábánál. Az erdők övezte kis településnek minimális az autóforgalma, ezért a csend, a magány, a jó levegő, a természettel való kapcsolat élményét nyújtja a látogatóknak. A 2004-ben nyílt, családosok fogadására is alkalmas Életrendezés Háza hegyoldalra felfutó kertjében lévő Mária-ösvényt Mendöl Zsuzsa mutatja be. A meditációs sétautat Kertészfi Ágnes üvegszobrai teszik egyedivé.

Végtelen ház „In Bamboo” – Kína. 2017-ben az AU építésziroda tervei szerint készült el Szecsuán tartományban Daoming város új multifunkcionális kulturális központja, amely kiállítások, konferenciák és más kulturális események befogadására is alkalmas. A tervezők – a környező falvak hagyományos építészeti arculatához és a természeti környezethez való illeszkedés miatt, hagyományos szerkezeti technikákat alkalmaztak, előregyártással kombinálva. Daomingban a bambuszszövés több mint vidéki iparág − szerves része az itt élők mindennapjainak, a társas együttlét egyik formája, ma is élő kulturális örökség. Ennek eredményeként az épület összetett geometriája ellenére nagyon rövid idő – ötvenkét nap − alatt készült el.