Megjelent az Országépítő legújabb száma – Országépítő 2017/4

MAKOVECZ EMLÉKKONFERENCIA – Stációk címmel – utalva a Via Dolorosa 14 stációjára –  tartotta meg előadását Kampis Miklós építész 2017. május 26-án Kaposváron, a Makovecz Imre tiszteletére rendezett konferencián.

Főépítészek – Bánkuti Melitta 17 éve Barcs főépítésze, mindemellett gyakorló építész és a Somogy megyei Építész Kamara elnöke.  Dénes Eszternek mesélt tevékenységéről.
Vándorokból mesterek sorozatban most egy házaspárt ismerhetünk meg. Bártfai-Szabó Orsolya és Bártfai-Szabó Gábor különleges helyzetben vannak, mert együtt lettek vándorokból mesterek. A házaspárral Dénes Eszter és Erhardt Gábor beszélgetett.
Lépésről lépésre – Szent Erzsébet zarándokközpont, Olaszliszka. Salamin Ferenc és kollégái évek óta elkötelezett munkával igyekeznek részt venni a tokaji kultúrtáj sebeinek gyógyításában, az építészet eszközeivel beavatkozni. Kuli László írása.
Rácalmás – Ravatalozó Rácalmás lakói már nagyon várták, hogy a régi málladozófalú épület helyett legyen egy olyan, ahol méltó módon búcsúzhatnak el elhunyt szeretteiktől. Az új ravatalozó, mely Zsigmond László és Zsigmond Ágnes munkája. Az épületet Zsigmond Ágnes mutatja be.
Utazás – Csernyus Lőrinccel beszélget Terdik Bálint. Az építész a Bonet család segítségével személyes tapasztalatokat szerzett, hogy a Gaudí alapítvány hogyan működteti és juttatja el a nagyközönség részére a művész épített és szellemi hagyatékát. Mindeközben szó kerül többek között politikai autónómiáról és energiagazdálkodás szintű függetlenedésről is.

FENNTARTHATÓ ÉPÍTÉSZET címmel jelent meg a Terc kiadónál Ertsey Attila és Medgyasszay Péter könyve, amely a legfrissebb ismereteket foglalja össze a praktikusság igényével, és egyszerre segít a gyors döntésben és átfogó tájékozódásban a fenntartható építéssel összefüggő valamennyi kérdésben. A szerzőkkel Csóka Balázs beszélgetett.

TTT PROGRAM – új szemlélet a tipizálásban. Eredmények és tanulságok. A program első ütemében 25 tanuszoda, 27 tornaterem, 24 iskolában tanteremfejlesztés, és 5 teljesen új iskola épül. A program összegzéseként elmondható, hogy talán járható út lehet a tipizálásra és a rugalmas adaptációra épülő konstrukció, amennyiben az építészeti minőséggel párosul. Dénes Eszter írása.