Megújuló vidéki örökségünk 2.

Karácsonyra készülve megjelent a Megújuló vidéki örökségünk című kiadvány második kötete, amely a védett népi építészeti örökség megőrzése és fenntartása érdekében létrehozott Népi Építészeti Program keretében megvalósult eredményes felújításokat mutatja be a Lechner Tudásközpont Kulturális Örökségvédelmi Igazgatóságának gondozásában. A kiadvány mind szerkesztési elvében, mind formájában követi a 2019-ben a Magyar Kultúra Napjára megjelent bevezető kiadványt. Az abban bemutatott 2017. évi sikeres program után, 2018-ban a Miniszterelnökség 1,5 milliárd forint összegű támogatást nyújtott a népi építészeti emlékek fenntartásához és helyreállításához. A kiadvány ezekből válogatva mutat be felújított épületeket, szakmai ismertetőkkel és bőséges képanyaggal. A kötetet dr. Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter köszöntője nyitja.
A Népi Építészeti Program fő célkitűzése, hogy a más forrásból – például Európai Uniós pályázati forrásokból – ritkábban támogatást nyerő, és sokszor veszélyeztetett népi építészeti emlékek állagmegóvó munkálataihoz, felújításához, helyreállításához forrást biztosítson. A Program lebonyolítását 2017-2018-ban a Lechner Tudásközpont Nonprofit Kft. végezte, 2019-től pedig a Teleki László Alapítvány gondozza.
A 2018. évi 1,5 milliárd forintos keretösszegből 221 népi építészeti emlék nyert támogatást, a szerkezeti megerősítéstől a vizesedés elhárításán vagy a részleges felújításon át a teljes műemléki helyreállításig bezárólag. A támogatott helyszínek nagy számára való tekintettel a 2018. évi Népi Építészeti Program eredményeit több kötetben tárjuk a nagyközönség elé. A jelen kötetbe a világméretű „Covid-19” járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzet, és az emiatt elrendelt határidő hosszabbítások ellenére is lezárult támogatások közül a legmagasabb szakmai színvonalon megvalósult harmincötöt válogattuk be.
A kiadványban megismerhetik az épületek rövid történetét, főbb jellemzőit és azokat a feladatokat, amelyeket a támogatással egy vagy két év alatt megvalósítottak tulajdonosaik. A felújítás előtti, fekete-fehér képeket összehasonlítva a megvalósult állapotot rögzítő színes fotókkal, átfogó képet kívánunk nyújtani a mindig megújulni képes vidéki épületekről. A bemutatott hagyományos népi építészeti emlékek Magyarország minden régióját képviselik, akad köztük helyi védelem alatt álló, műemléki védelmet élvező, valamint Világörökségi területen álló is. Vidéki örökségünk jelen csokra többek között egyszobás vályogházat, polgárosodott lakóépületet, teljes portát, falusi haranglábakat, pincesort és malmokat foglal magába.
A Lechner Tudásközpont a kiadvánnyal a már lezárt támogatások kimagasló szakmai színvonalú képviselőit szeretné bemutatni és a követendő példákkal arra buzdítani a védett népi építészeti emlékek megmentésén, megőrzésén fáradozó tulajdonosokat, a népi épületek használóit, hogy új résztvevőként csatlakozzanak a Népi Építészeti Programhoz, illetve folytassák a már megkezdett felújításokat.
A kiadvány a Lechner Tudásközpont honlapjáról 2021 januárjától tölthető le.

Fotó: Kis Ádám / Lechner Tudásközpont

Forrás: Lechner Tudásközpont