Nagy Ervin – Nemzet Művésze díjazottak – 2020

Kihirdették a Nemzet Művésze díjazottjait, építőművészet kategóriában Nagy Ervin egykori országos és XII. kerületi főépítész érdemesült az elismerésre.

A Magyar Művészeti Akadémia kezdeményezésére – 2013-ban – az Országgyűlés a magyar művészeti élet kimagasló teljesítményt nyújtó, elismert képviselőinek személyes megbecsülése, méltó életkörülményeinek biztosítása céljából alapította a Nemzet Művésze díjat, amely a legrangosabb hazai művészeti elismerés, és amelyet 2014-ben ítélt oda első alkalommal a díj Bizottsága. A nemzet művészei egy időben legfeljebb 70-en lehetnek. A díjat minden évben a Magyar Művészeti Akadémia köztestület „születésnapján”, november 5-én adják át.

Idén Nagy Ervin építőművész, Dárday István filmrendező, Hildebrand István operatőr, Péreli Zsuzsa textilművész, keramikus, restaurátor, Bereményi Géza író, forgatókönyvíró, Szakonyi Károly író, Farkas Ádám szobrászművész, Földi Péter festőművész, Kovács Miklós kékfestő mester, Ránki Dezső zongoraművész, Soproni József zeneszerző kapta az elismerést.

2020-ban a Nemzet Művésze díj Bizottság tagjai:
Ferencz István bizottsági elnök, belsőépítész, építőművész, a Nemzet Művésze, az MMA rendes tagja;
Aknay János festőművész, az MMA rendes tagja, a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének elnöke;
Eperjes Károly színművész, az MMA levelező tagja, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja;
Buda Ferenc költő, műfordító, az MMA rendes tagja, a Nemzet Művésze;
Finta József építőművész, az MMA rendes tagja, a Nemzet Művésze;
Gyulai Líviusz grafikus, az MMA rendes tagja, a Nemzet Művésze;
Kiss János balettművész, az MMA levelező tagja;
Korniss Péter fotóművész, a Nemzet Művésze;
Kubik Anna színművész, az MMA rendes tagja;
Medveczky Ádám karmester, az MMA rendes tagja;
Sebő Ferenc előadóművész, népzenekutató, az MMA levelező tagja, a Nemzet Művésze.

A 2020. november 5-re tervezett, VII. Nemzet Művésze díjátadó ünnepséget a járványügyi helyzet alakulására tekintettel a Magyar Művészeti Akadémia elhalasztotta. Az ünnepséget egy későbbi alkalommal – amikor az egészségügyi helyzet lehetővé teszi – méltó körülmények között tartják meg.
A díjazottak laudációi, „a Nemzet Művésze” cím odaítélésének indoklásai, illetve további információk a nemzetmuvesze.hu oldalon találhatók.

NAGY ERVIN Kossuth-díjas építész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja. Munkásságáért korábban elnyerte a Magyar Művészetért Díjat, az Alternatív Kossuth-díjat és a Magyar Érdemrend lovagkeresztjét, valamint megkapta a Magyar Művészeti Akadémia Aranyérmét is. Tanulmányait követően, fiatalemberként kapcsolódott a magyarországi szerves építészeti mozgalomhoz és már diplomamunkája meghatározó volt az expresszív és organikus épület- és funkcióformálás világában. Részt vett a 70-es évek országbontó folyamatával szembehelyezkedő faluház programban. Közös barátok, ismerősök révén figyelt fel rá Makovecz Imre és hívta meg a műtermébe dolgozni. Nagy Ervin hisz a magyar építőművészet eredetiségében és maga is tevőlegesen vesz részt annak nemzetközi terjesztésében. Szerinte a magyar építészeti anyanyelv valós, létező dolog, amit a világszerte jegyzett Bartók Béla mintájához hasonlóan kell ismertté tenni. Megvalósult épületei a nemzetközi építészeti irodalom emlegetett példái lettek. Német, francia vándor mesterlegények dolgoztak munkáin, s váltak hazájukban e tudással saját stílusuk mesterévé. A közösségért végzett munkája során alapvető értékeket fogalmazott meg, amire hosszú távú együttműködés alapozható, és nemcsak az építésztársadalmon belül. Ilyennek látja a jó építészet ismérveit: a tartósságot, hasznosságot és arányosságot. Nagy Ervin életműve, építőművészete a magyar népi építészet forma- és motívumvilágát továbbörökítő, organikus épületei a kortárs magyar építészet kimagasló alkotásai közé tartoznak. Olyan építész ő, aki közéleti szereplésével, önkormányzati és állami főépítészi tevékenységével az ország és a magyar építészet ügyét szolgálja, a nemzeti építészetpolitika és építészeti érdekképviselet területén értékőrző munkát végez.
A Magyar Művészeti Akadémia Nemzet Művésze díj Bizottsága a Nemzet Művésze címet adományozza építőművészeti területen Nagy Ervin Kossuth­díjas építész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja részére életműve elismeréseként.

Portréfilmek a Nagy Ervinről:
https://mediaklikk.hu/video/szerelmes-foldrajz-nagy-ervin-epitesz/
https://nullahategy.hu/van-magyar-epiteszeti-anyanyelv-beszelgetes-nagy-ervin-epitesszel-video/

Egy általa tervezett épület bemutatása honlapunkon:
http://orszagepito.net/epuletek/csaladi-haz-budapest-nagy-ervin/