Nagyszabású dokumentumfilm az Országház történetéről

Nagyszabású dokumentumfilm készül az Országház történetéről Az ország háza címmel. Az alkotók célja, hogy a külföldi és hazai közönség jobban megismerje az Országház építészeti, iparművészeti gazdagságát, ugyanakkor az épület történetén keresztül Magyarország történelmét is közelebb hozzák a nézőkhöz. Az ország háza bemutatójára várhatóan 2023 őszén kerül sor a Dunán.

Éppen 140 éve, 1883-ban fogadták el az Országház épületének terveit, és vette kezdetét a monumentális Duna-parti épület megalkotása. A Steindl Imre által tervezett Parlamentet ma már a világ egyik leghíresebb épületei között tartják számon, néhány hete a Stasher turisztikai oldal szakemberei a világ legjobb turisztikai látványosságának választották.

Az Országház építészeti, történelmi és iparművészeti gazdagságát, valamint a magyar történelem emblematikus pillanatait mutatja be a nemzetközi közönségnek Az ország háza című dokumentumfilm, amelynek forgatása jelenleg is zajlik. „Nagyon sok olyan technikai eszközt – például drónokat, nagyfényű objektíveket – használhattunk, amelyek korábban még nem voltak elérhetőek. Így az épületnek olyan pontjait is meg tudtuk közelíteni, amelyeket még soha senki nem látott, valójában még azok sem, akik építették” – mondta a filmről tartott hétfői sajtótájékoztatón Nagy András rendező-operatőr.

A nézők a Parlamentről készített felvételek mellett többek között szakértőkkel, többek között Kerekes Margit és Keserü Katalin művészettörténészekkel, Hermann Róbert történésszel, Anthony Gall építésszel készített interjúk részleteit, valamint archív felvételeket is láthatnak, de a dokumentumfilm fontos történelmi eseményeket – például a Tisza István elleni 1912-es merényletet – is felidéz. „Ez a Ház „az ország háza”, és az építtetők szándéka szerint magában foglalja Magyarország ezeréves történelmét. Igényli, hogy ebből a történelemből a lehető legtöbbet megmutassunk, viszont fontos, hogy ne legyen unalmas történelemóra, és mégiscsak az Országház a főszereplő. Kihívást jelentett ugyanakkor az is, hogy – mivel a film ne

mzetközi piacra készül – úgy kell elmesélni, hogy folyamatosan észben kellett tartani: ami egy magyarnak történelmileg vagy politikailag egyértelmű, az egy külföldinek lehet, hogy semmit sem mond” – magyarázta Somogyi György forgatókönyvíró.

Az ország háza című dokumentumfilm képben is látható narrátora a felvidéki származású, többek között A Gyűrűk Ura előzménysorozatából ismert amerikai színésznő, Ema Horvath, aki többek között olyan magyar történelmi eseményeken vezeti végig a nézőket, mint Budapest második világháborús bombázása, az 1956-os Kossuth téri sortűz vagy a vörös csillag 1990-es leszerelése. „Volt, hogy több száz gyereknek adott szállást a Parlament” – említette Ema Horvath a film egyik emlékezetes jelenetét. Az alkotás felidézi ugyanis, hogy az 1920-as évek elején, a téli hónapokban majdnem háromszáz olyan gyereket szállásoltak el az Országház üres helyiségeiben, akik családjukkal a trianoni döntés miatt elcsatolt területekről érkeztek Budapestre, ám lakás híján fűtetlen vasúti kocsikban éltek.

Az alkotást – amelyet a Budamount Film készít a Nemzeti Filmintézet támogatásával, az Országház Filmműhely együttműködésével – várhatóan 2023 őszén mutatják majd be. „Az a célunk, hogy a filmet a világ minél több pontjára eljuttassuk, ezért minden olyan platformot meg fogunk találni – streamingoldalakat, televíziókat vagy akár filmforgalmazókat –, amelyek segítségével minél több ember meg tudja nézni a filmet” – mondta Nagy András rendező.

Forrás: Sajtóközlemény, Salt.hu