Pro Architectura díj – 2017

Tízen vehettek át Pro Architectura díjat október 31-én az Országházban a magyar építészeti kultúra népszerűsítésében, a minőségi épített környezet létrehozásában elért kiemelkedő eredményükért. A díjazottak között volt L. Balogh Krisztina Kaposvár főépítésze, Salamin Miklós és Füzes András építészek, a Kós Károly Egyesülés tagjai is.

A Pro Architectura díjat a minőségi épített környezet létrehozásában, az építészeti értékek megóvásában, az építészeti szemléletformálásban kifejtett tevékenységért adják át évről évre. A díjat egy legfeljebb kilenc tagból álló szakmai bíráló bizottság véleményezése és rangsorolása alapján adományozzák. A díjhoz egymillió forint értékű pénzjutalom és oklevél jár.

Megóvni, létrehozni és minőséget hirdetni – ennek a három dolognak a felelősségét emelte ki a díjátadón az elismeréseket átadó Lázár János. A Miniszterelnökséget vezető miniszter hangsúlyozta, hogy az építészeti örökség folyamatos odafigyelést és támogatást igényel, az alkotásnak ma már nincsenek anyagi korlátai, ugyanakkor az ország és a nemzet jövője szempontjából a minőséghez ragaszkodás, az innovatív lehetőségek kifejezése nagyon fontos feladat minden építész előtt.

A díjban részesült Lőrinczné Balogh Krisztina, Füzes András, Salamin Miklós, a 4 plusz Építész Stúdió Kft., Csontos Györgyi, a GALESZ és LENZSÉR Építészeti, Mérnöki és Szolgáltató Kft., a Kistelegdi 2008 Építész Tervező Kft., az Építészfórum Kiadói Kft., a MÁV Magyar Államvasutak Zrt. és Rostás Árpád.

Az építészeti közéletben és építészeti oktatásban elért kiváló eredményeiért Pro Architectura díjban részesült Lőrinczné Balogh Krisztina, aki építésztervezőként és településtervezőként, főépítészként, kiadványok szerkesztőjeként, események szervezőjeként hozzájárult Kaposvár fejlesztéséhez, értékeinek megőrzéséhez, egyben építészeti örökségünk társadalmi megszerettetéséhez. Vele az Országépítő című folyóirat 2015/4-es számában olvashatnak riportot.

Füzes András és Salamin Miklós díjazott épületeit a közeljövőben részletesen is bemutatjuk.