„SMÉK25” kiállítás, azaz „Somogyország” negyed évszázad építés-történetének összefoglalója

2022. február 03-án 18:00 órai kezdettel indult útjára a 25 éves Somogy Megyei Építész Kamara (SMÉK) szervezésében és a Magyar Építész Kamara támogatásával létrejött, Somogy megye elmúlt 25 évének építészetét bemutató, egy egész éven át tartó vándorkiállítás. Ennek első, nyitó állomásaként a kaposvári Csiky Gergely Színházban került megrendezésre a Somogy megye területén élő és alkotó építészek, településtervezők, táj- és kertépítészek munkáinak bemutatása. A tervezők mintegy 60 tablón és több száz megvalósult épületen keresztül mutatják be munkásságukat és térségünk fejlődését. A kiállításra a SMÉK tagjai egy-egy saját tablót készítettek alkotásaikról. A tablókból és a SMÉK 25 éves történetét összefoglaló írásból egy színvonalas, 80 oldalas katalógus is készült a kaposvári Pethő nyomdában, a kamara gondozásában.

A vándorkiállítással a szervezők szeretnék eljuttatni az alkotó építészek szellemi örökségét a megye nagy- és kisvárosaiba, így küldve kulturális üzenetet és változatos építészeti élményt Somogy megye érdeklődő lakosaihoz, turisztikai céllal érkező vendégeihez.
Lőrincz Ferenc Lőrinc SMÉK elnök elő szava a katalógusból idézve: „A kiállítás és a katalógus „Somogyország” elmúlt 25 évének építészeti keresztmetszete, mely rálátást enged arra, hogy mi, somogyi építészek hogyan gondolkodunk, hogyan gondoskodunk e táj építészeti örökségéről; mit és hogyan őriztünk meg ebből az örökségből, illetve mit és hogyan tettünk hozzá saját alkotásainkon keresztül.”

A most 25 éves SMÉK életében először 2006-ban, 10 évesen volt alkotói kiállítás, akkor 38 alkotó közreműködésével. Ezt követően 15 évvel később kerülhetett sor a napokban megnyitott „SMÉK 25” elnevezésű második alkotói kiállítására, immár 58 alkotó bevonásával.

A helyi területi építész kamarának jelenleg 221 tagja van, közülük a legaktívabb alkotók képviselik tablóval magukat a vándorkiállításon. A kiállításon helyet kapnak az elmúlt 25 évben munkálkodó, de sajnos már nem élő építészek tablói is. Az ő munkásságukat áldozatos munkával a családtagok és alkotótársak segítségével az Arker Stúdió Építésziroda Kft. munkatársai rendezték össze és jelenítették meg tabló formában, hogy a településeink arculatát pozitívan befolyásoló építészeti alkotások elhunyt tervezői se maradhassanak ki az elmúlt 25 év megyei építés-történetéből.

Készült két rendhagyó tabló is. Az egyik összeállítás a SMÉK szervezésében megrendezésre került építőtáborokról, ahol a helyi kamara tagjainak szakmai irányításával az egyetemista hallgatók belekapcsolódhattak az alkotómunkába. A tablók megörökítik, hogy a diákok mennyire élvezték leendő szakmájuk gyakorlását: az általuk tervezett, majd a helyszínen saját kezükkel kivitelezett munkák kerültek a tablóra. A másik tabló a SMÉK által 2016-ban alapított Lamping József diploma díjjal kitűntetett hat végzett diplomás munkáját mutatja be, akik így fiatal koruk és kevés tapasztalatuk ellenére színvonalas munkával jelennek meg a kiállításon, mintegy előre vetítve a jövőt.

2022. február 3-án a Csiky Gergely Színházban tartott megnyitón beszédet mondott dr. Fülöp Péter a Csiky Gergely Színház igazgatója, Hajnóczi Péter, a Magyar Építész Kamara elnöke, valamint Lőrincz Ferenc Lőrinc, a Somogy Megyei Építész Kamara elnöke. A megnyitón közreműködtek a társulat művészei.
A kiállítás innovációja, hogy a tablókon lévő QR kódokkal a kiállítás később digitálisan is megtekinthető.
A vándorkiállítás annak első helyszínén, Kaposváron 2022. február 27-ig a színház nyitvatartási idejében díjmentesen látogatható. Ezt követően ez év végéig a kiállítás Somogy megye következő városaiban kerül bemutatásra: Nagyatád, Csurgó, Barcs, Tab, Siófok, Balatonföldvár, Balatonboglár, Fonyód és Marcali.

Somogy Megyei Építész Kamara