Sulyok Miklós: Bodonyi Csaba építészete

A Bodonyi Csabáról készült kötet az MMA építészeket bemutató könyvsorozatának a második kötete volt (a Zalaváry Lajosról szóló monográfia után). A Sulyok Miklós művészettörténész által jegyzett munka Bodonyi teljes pályafutását felöleli. Minőségi fotókkal, igényes kivitelben készült monográfiát tarthat kezében az olvasó, melyben Sulyok írásai mellett az építész és a pályatársak kísérőszövegei is helyet kapnak. A kötet tematikus fejezetekben tárgyalja Bodonyi Csaba munkásságát, a szocialista tervgazdálkodás és a házgyári lakásépítések idejére eső pályakezdéstől a negyedszázados tokaji főépítészi pályáig.
A szakmai, építészi hitvallás írásainak felidézése mellett a szellemi, ideológiai, gazdasági környezet ismertetése is hangsúlyt kap. A kiválasztott épületek bemutatását maga az építész is kommentálja, így a tervezés körülményeiről, az alkotó motivációiról is árnyalt képet kap az olvasó. A gazdag életműben ifjúsági ház és komplex egészségközpont, szakközépiskola és borászat, de aprócska hotel, tájba illő pincészet, vagy akár ravatalozó is megtalálható.
A kötet egy közösségteremtő, közösségnek építő, a hely és a funkció elsődlegességét hangsúlyozó, épületeit ezekből kibontó alkotó portréját rajzolja meg, aki számára az építészet a szó legnemesebb értelmében vett szolgálat.

Fotó: Zsitva Tibor, boon.hu, Farkas Ida, Sáros László, Kripkó László, Ágoston Gábor, Szűcs Gábor

Kiadó: MMA Kiadó
Kiadás éve: 2019
Terjedelem: 208 oldal
Kötészet: puhatáblás borító, cérnafűzött kötés
ISBN 9786155869167

További részletek, megrendelés: https://www.mmakiado.hu/kiadvanyok/bodonyi-csaba