Szerves építészet oktatás a Műegyetemen és az Óbudai egyetemen

Idén tavasszal is meghirdetésre kerül a Kortárs organikus építészet című tantárgy az Óbudai Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Karán, illetve a Szerves Építészet 2. a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán. A két tantárgy egyik közös célja az idén nyáron is megrendezésre kerülő Visegrádi építésztábor előkészítése.

Makovecz Imre volt a hazai szerves építészeti mozgalom elindítója és nemzetközileg is ismert, legfontosabb alakja. Az ő legfontosabb alkotásairól és építészeti gondolatairól szólt a Műegyetemen Szerves Építészet 1. című tantárgy. A tavaszi félévben induló Szerves Építészet 2. című tantárgy keretében az ő tanítványai – napjaink építészeti közéletének meghatározó szereplői – személyesen mutatják be saját munkáikat.

Az Óbudai Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Karán a Kortárs organikus építészet című egy féléves tantárgy keretein belül Makovecz Imre építészetét és az organikus – regionalista építészet meghatározó magyar alkotóit ismerhetik meg a hallgatók. Mindkét tantárgy végcélja – az ismeretátadáson túl – a nyáron megrendezésre kerülő Visegrádi Építésztábor közösen elkészítendő építményének megtervezése, ami a félév teljesítéséhez szükséges elvégzendő feladat.

A tantárgyak felelőse Erhardt Gábor, Ybl Miklós-, Pro Architectura díjas építész, az MCC Építészet ésn emlékezet műhelyének vezetője.

Az előadók:

Turi Attila Kossuth és Ybl-díjas építész

Dévényi Sándor Kossuth- és Ybl-díjas építész, a Nemzet Művésze

Nagy Ervin Kossuth-díjas építész, a Nemzet Művésze

Csernyus Lőrinc Ybl-díjas építész

Jánosi János Ybl-díjas építész

Salamin Ferenc Ybl-díjas építész

Zsigmond László Ybl-díjas építész

Tóth Péter építész