Tokaj-Hegyalja, kirándulás – beszámoló

Szeptember utolsó hétvégéjére Erhardt Gábor, a Műegyetemi Szerves Építészet tantárgy felelőse, és Salamin Ferenc, a Makovecz Vándoriskola vezetője közös tanulmányi kirándulást szervezett egyetemi hallgatók és a vándorépítészek számára Tokaj-Hegyaljára. A péntek délutántól vasárnap délutánig tartó program során épületlátogatásokon, beszélgetéseken, előadásokon vettünk részt.
Péntek délután Szerencsre érkezve a Kerékpáros Turisztikai Központot, az Általános Iskolát és Tornacsarnokot, a Városi Fürdő épületét és a Népházat jártuk be, szállásunkat elfoglalva pedig a Rákóczi-várral közelebbről is megismerkedtünk. A nap zárásaként az Árpád-hegy pincében Varkoly Ádám borász előadását hallgattuk meg szőlőtermesztésről, szüretről, s a hegyaljai borok készítéséről – a végeredményt szakértői útmutatás mellett kóstolgatva.
Szombat reggel a tállyai Közösségi Borászat épületében ismerkedtünk a borkészítéshez szükséges technológiával, s a kezdeményezéssel, mely a hegyaljai termelőket segíti a minőségi borok előállításában. Szegilongon megtekintettük a ravatalozót, majd Tolcsván a Dessewffy-kastélyt, a Szirmay-Waldbott-kastélyt, s a Tokaj-Oremus borászat épületét. Ebéd után az olaszliszkai Szent Erzsébet Zarándokházban beszélgettünk a polgármesterrel az épület által lehetővé tett turisztikai és kulturális programokról, további fejlesztési lehetőségekről. Délután a bodrogkisfaludi Patricius Borházat látogattuk meg, majd Tarcalon a piacot, a ravatalozót, a Szent Teréz kápolnát és az Engelmann Tamás által tervezett, épülőfélben levő borászatot is bejártuk. Este a szerencsi Huszárvár konferenciatermében gyűlt össze a társaság bor melletti beszélgetésre.
Vasárnap Mádon a Juliet Victor borászatban kezdtük a túránkat, majd a Zsirai bor- és vendégházat látogattuk meg, végül a Rákóczi-Aspremont-kúriában és a Borsai-kastélyban ültünk le egy-egy beszélgetésre. Az utunk befejezéseként, a közös ebéd után, Kovács Ágnes egykori vándor, építész, várta pogácsával a csapatot.
A meglátogatott épületek, felújítások, helyreállítások egy részét Salamin Ferenc és Erhardt Gábor tervezte, így első kézből hallhattunk a tervezés szempontjairól, a kivitelezés során meghozandó döntésekről, az épület létrejöttét befolyásoló körülményekről.
Három épület esetében a kiránduláson részt vevő vándorok készültek fel, s ismertették a csoport tagjaival a megvalósulás történetét és saját gondolataikat a ház kapcsán. Az előadások nem szorítkoztak szigorúan építészeti kérdésekre: a térséget jól ismerő Mesterek a természeti, épített, társadalmi, történeti és kulturális környezet kontextusába helyezve beszéltek az általuk tervezett házakról. Ugyanakkor nem fogyó érdeklődéssel fordultak a hallgatók felé, véleményükre, kérdéseikre kíváncsian, így aztán minden résztvevő számára inspiráló beszélgetések tudtak kialakulni – a helyén való építészetről, s a világ egyéb dolgairól.

A megtekintett épületek és tervezőik:

Péntek
Szerencs, Kerékpáros Turisztikai Központ – Salamin Miklós
Szerencs, Általános Iskola – Salamin Ferenc
Szerencs, Századfordulós fürdő – Salamin Ferenc
Szerencs, Népház – Salamin Ferenc

Szombat
Bodrogkisfalud, Közösségi borászat – Salamin Ferenc
Szegilong, ravatalozó – Salamin Pál
Tolcsva, Dessewffy-kúria – Erhardt Gábor
Tolcsva, Szirmay-kastély – Rudolf Mihály
Tolcsva, Tokaj Oremus borászat – Sugár Péter
Olaszliszka, zarándokház – Salamin Ferenc
Bodrogkisfalud, Patricius borászat – Salamin Ferenc
Tarcal, Terézia kápolna – Kovács Ágnes, Salamin Ferenc
Tarcal, ravatalozó – Salamin Miklós
Tarcal, piac – Erhardt Gábor
Tarcal, Borok Háza – Salamin Ferenc, belső: Jakab Csaba
Tarcal, Tokaj Pince borászat – Engelmann Tamás

Vasárnap
Mád, Rákóczi-Aspremont kastély – Erhardt Gábor
Mád, Borsay-kastély – Fábián Rigó Tamás
Mád, Pelle pezsgőpincészet – Erhardt Gábor
Mád, Zsirai borászat – Salamin Ferenc
Viktor Borászat – Varga Csaba
Mád, látogatás Kovács Ágnes építésznél

szöveg: Harmath-Gyetvay Enikő
fotó: Salamin Ferenc, Pétery Tamás, Pálvölgyi Ádám