Tokajban újjáéled a Nomád Nemzedék Háza

A Magyar Művészeti Akadémia alapítója, Makovecz Imre építész legendás alkotásának, a Nomád Nemzedékek Házának újjászületését indítják el és ünneplik Tokajban 2023. június 24-én, Szent Iván napján. A Magyar Művészeti Akadémia Miskolci Regionális Munkacsoportja, a Makovecz Alapítvány, a Tokaji Pap Miklós Népfőiskola és Tokaj Város Önkormányzata szervezői az alapkő letételével egybekötött megemlékezésre várnak mindenkit, aki nagyra becsüli és igyekszik életben tartani Makovecz mester munkásságát.

Megalakult a Magyar Művészeti Akadémia hét regionális munkacsoportja. A Miskolci Regionális Munkacsoport támogatásával elkezdődhet az első – a regionális működésben talán legfontosabb – program, mely a fiatalok művészeti előrehaladását, látásmódjának fejlődését segíti elő az új, összművészeti nyári szabadegyetem helyszínének létrehozásával.

„Folytatnunk kell Makovecz Imre és a Nomád Nemzedék tokaji hagyományának ápolását, hiszen ez a helyszín és itt életre hívható közös alkotás, gondolkodás egyben az MMA csírája is” – mondta az eseményre készülődve Bodonyi Csaba akadémikus, a Miskolci Regionális Munkacsoport elnöke.

„A hosszútávú jövőbe tekintés szempontjából az MMA és regionális munkacsoportja, valamint Tokaj városa számára egyaránt fontos ez a program. Az újjáépítéssel méltó emléket állítunk a Nomád Nemzedék tokaji szerveződésének, mely valaha összművészeti programot nyújtott. Ebből a táborból több későbbi MMA tag került ki, Makovecz Imre és Zelnik József táborszervezőn kívül mások mellett Vidák István, Bánszky Pál. Olyan aktív résztvevői voltak az indulásnak, mint Péterfy László és Samu Géza szobrászművészek. A hetvenes évek végén két nyáron át, kalákában felépített fa jurta egy évvel ezelőtt műszaki állapota miatt – Makovecz Imre végakaratának megfelelően – fel lett felgyújtva. A Nomád Nemzedék mai képviselőinek elszánt törekvése és feladata a Ház újjáépítése.

Idén a Csernyus Lőrinc által készített tervek alapján – Szent Iván napján – az épület kitűzésre kerül és megtörténik az alapkő letétele, az MMA Miskolci Regionális Munkacsoportja és a Magyar a Magyarért Alapítvány tevékeny közreműködésével. A továbbiakban építő kaláka tábort szervezünk, és kezdődhet a munka.  Célunk egy összművészeti szabadegyetem mielőbbi elindítása a makoveczi hagyományokat követve.  Ily módon a tűzkeresztségen átesett épület a folytonos megújulás szimbólumává válhat.”

Időpont: 2023. június 24. szombat, 9.30

Helyszín: Tokaj, Táncsics Mihály utca 2.