Turi Attila a Magyar Művészeti Akadémia új elnöke

„Az építész dolga, hogy összegyűjtse a képességet és akaratot, azokat egy épületre koncentrálja, hogy jó gazda módjára konkrét példát mutasson egy közösségnek mind a házzal, mind a létesülés drámájával.” (Turi Attila)

Turi Attila Kossuth- és Ybl-díjas építészt választották meg új elnöknek a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) 2023. október 5-én tartott a tisztújító közgyűlésen. Az építész az MMA rendes tagja, 2022-től az intézmény alelnöke.

Egyetemi tanulmányai elvégzése után találkozott Makovecz Imrével, a közöttük lévő mester-tanítvány viszony meghatározóan hatott későbbi munkásságára. A Triskell Kft. társalapítója, vezető tervezője, a Kós Károly Egyesülés tagja, a Pest Megyei Építész Kamara elnökségi tagja, a Magyar Építész Kamara alelnöke és az Országos Főépítészi Kollégium elnökségi tagja.

2003-ban kapott Ybl-díjat a szerves építészet széles skáláján végzett tervezői munkásságáért, majd 2021-ben Kossuth-díjjal jutalmazták életművét.

1996 és 2009, majd 2011 és 2019 között Budakalász főépítészeként tevékenykedett, ennek köszönhetően 2019-ben Budakalász díszpolgári címével, majd 2020-ban Pest Megye Emlékéremmel jutalmazták.

Karrierje során részt vett a következő építész nemzedék oktatásában is, a Budapesti Műszaki Egyetemen és az Ybl Miklós Építéstudományi Karon is tanított.

Legfontosabb megvalósult munkái: a budakalászi Faluház, a polgári Egészségház, a lajosmizsei Városháza, az ürömi, budakalászi, budakeszi, valamint a közelmúltban átadott szigetszentmiklósi általános iskola.

Forrás: mma.hu

Fotó: Dénes György