Vándoriskola és BME Szerves építészet – Ötletpályázat

A Makovecz Vándoriskola ötletpályázatot ír ki a Vándoriskola volt és jelenlegi hallgatói, valamint a BME Szerves Építészet 2. tantárgy hallgatói számára. A pályázati kiírás témája a Zala megyei Vasboldogasszony település Főtér és környezetének rendezése, új buszváró tervezése.

Vasboldogasszony település az elmúlt 5-10 évben az adott pályázati lehetőségekhez igazítva, egy tudatos faluközpont fejlesztésbe kezdett. Mára elbontásra kerültek az omladozó, lakatlan épületmaradványok, a templom romos kerítése, emlékpark, játszótér és sziklakert létesült a polgármesteri hivataltól a sportpályáig. Több intézmény energetikai korszerűsítése, a helytörténeti gyűjtemény kiállítása és a temető korszerűsítésének első üteme is elkészült. 2019-ben az egyház a templom tatarozását is elvégezte, azonban a falaknál elfogyott a lendület. Utolsó rendezetlen elemei a település központjának a templom előterében álló buszmegálló, a mögötte lévő tégla lábazatú kerítés, a kavicsos parkoló, illetve az út szélén álló keresztek és szobrok.

https://www.zaol.hu/kozelet/latogatas-a-vasboldogasszonyi-felujitott-templomban-3269275/
https://www.zaol.hu/galeria/vasboldogasszony-templom-felujitasa/1
http://epitettemlekek.hu/templomok/zala-megye/nagyboldogasszony-templom-vasboldogasszony/

A pályázat kiírói komplex építészeti és környezetrendezési ötletet és vizuális javaslatot várnak a templom melletti Főtér, a buszmegálló- buszváró és a parkoló kialakítására, az eredeti pozíciók meghagyásával vagy kimozdításával, másik helyre telepítésével.

A tervezés határai a Főtér és a templom melletti sarkon lévő Önkormányzati Hivatal.

Beadandó feladatrészek:

1. részfeladat (terjedelem: 1-2 db álló A4, határidő: április 15.)
Minden pályázó mutasson be 2 falusi templomot (pozitív példát) és néhány mondatban írja le jellemzőiket, az eltéréseket, hasonlóságokat (elkerülve a wikipedia adatok bemásolását). A két templom eltérő korú legyen, a településen belül legyen eltérő elhelyezkedésű (orsós versus falu szélén fent a hegyen, új építésű vagy régi)

2. részfeladat (terjedelem: 1-2 db álló A4, határidő: április 25.)
Minden pályázó mutasson be 2 falusi házat vagy kistelepülési főteret és néhány mondatban indokolja választását. Falusi háznál egyet Zalából és egyet a világ más részéből, de léptékében azonosak legyenek. Főtér esetében nem elvárás a zalai helyszín.

3. részfeladat (terjedelem: 1-2 db álló A4, határidő: május 5.)
Minden pályázó mutasson be két buszmegállót, ami tetszik neki és néhány mondatban indokolja választását. Saját gyűjtés a világ bármely pontjáról, vadászat a google utcaképen, vagy példák az Egyesülésből (kérésre adunk helyszíneket).

4. pályázat (terjedelem: 1-2 db álló A4, határidő: május 20.)
helyszínrajz, alaprajz(ok) + látványterv(ek), fotóba illesztve, szükséges szöveges leírással.

A pályázat lebonyolítása (beadások, egyeztetések, eredményhirdetés) a jelenlegi helyzetre való tekintettel interneten zajlik.

Bíráló bizottság:
Németh Zsolt Vasboldogasszony község polgármestere
Kiss L. Gábor, plébános
Fülöp Tibor Vasboldogasszony megbízott főépítésze
Salamin Ferenc a Makovecz Vándoriskola vezetője

Díjak:
részvételi díj: 20.000.-
+díjazások (teljes keret: 400.000.-)
+helyszíni kirándulás és megvalósulás lehetősége

A pályázat fejleményeiről az orszagepito.net felületén a későbbiek folyamán beszámolunk.