Vándoriskola, felvételi és diplomázás – 2019

Szeptember 7-én zajlott a Kós Károly Egyesülés Makovecz Vándoriskolájának idei felvételi meghallgatása és diplomázása.
A frissen végzett, pályakezdő építészek számára meghirdetett hat féléves képzésen részt vevők az építészeti gyakorlatot az Egyesülés építész, tájépítész irodáiban szerezhetik meg szerkesztői, feldolgozói és önálló tervezési feladatokon keresztül. A vándorépítészek a három éves munkaviszony ideje alatt elméleti képzéseken (előadások, tervezési pályázatok, táborok, szakmai kirándulások és elméleti kutatások) is részt vesznek.
A pályázat részvételi feltétele a pályázó fontosabb munkáit, alkotásait bemutató portfólió beadása, valamint a feladatkiírás szerinti tervezési feladat elkészítése, amelynek témája az idén a Wekerle-telep egyik iskolájának új bejárati előtetője volt. 2019-ben Pétery Tamás nyert felvételt a Kós Károly Egyesülés Makovecz Vándoriskolájába.
A Vándoriskola elvégzésekor a vándorépítészek egy saját tervezésű, megépült épületet mutatnak be a mesterek testületének, akik egy diploma kiadásával fogadják maguk közé, az így mesterré váló vándorépítészt. Az idei évben Hayde Réka és Szepesi Ákos részesült ebben a megtiszteltetésben.
Diploma munkájuk egy része közös volt, mivel mindketten részt vettek a Karcag melletti Berekfürdő fürdőbővítésének tervezési munkáiban.
A napot a jelenlegi aktív vándorok beszámolója, illetve az őszi program egyeztetése zárta. A felvételi
feladatra a mostani vándorok is rajzos javaslatokat adtak be. A legjobb tervet az iskola vezetésének
szándékában áll megvalósítani.

A felvételi anyagokról, illetve a diploma munkákról az Országépítő folyóirat – hamarosan megjelenő –
2019/3-as számában olvashatnak részletesebben.