Vándorokból mesterek – Borbás Péter

Borbás Péter 2008-ban kezdte a Vándoriskolát, majd ennek végeztével megalapította építészirodáját, a Borbás Építész Műtermet. A Vándoriskola óta eltelt időszakról, az építészeti élet szépségeiről és nehézségeiről az első tavaszi napok egyikén beszélgettünk a napsütötte szentendrei Duna-parton.

A legfontosabbal kezdjük: hogy bírod a pandémiát?
Remélem lassan vége, úgyhogy egyre jobban. Építészekként abban a szerencsés helyzetben voltunk, hogy volt munkánk. Adódtak olyan projektjeink, amelyek csúsztak, mindemellett voltak új megkereséseink is, folyamatosan volt mit csinálnunk. Szóval, nem panaszkodhatok. Emellett nálunk a családi élet is szerencsésen alakult: három kisgyerekkel voltunk otthon, és tudtuk a nevelést, az oktatást, és minden egyebet menedzselni. Az első és a második hullám alatt különösen sokat voltunk együtt, rengeteget kirándultunk. Ilyen intenzív együttlétre a normál életünk mellett nem lett volna esélyünk.
A munka szempontjából nehézséget jelentett, hogy minden lelassult, kevésbé hatékonyan ment, mint korábban. Március közepén, amikor idehaza is megjelent a koronavírus, átálltunk home office-ra. Csak ősszel jártunk be pár hónapig a műterembe és május végén kezdtük újra az irodai munkát a kollégákkal.

Ha azt mondod, hogy a kollégákkal, kikre gondolsz? Kikkel dolgozol?
Jelenleg hárman vagyunk a műteremben. Egy kolléganőm (Virág Barbi) elment szülni tavaly tavasszal, épp akkor, amikor itthon is megjelent a covid − nem mintha a két dolognak köze lenne egymáshoz. A két fiatal kollégám, akikkel együtt dolgozom, mindketten hallgatóim voltak. Egyikük Tóth Árpád a MOME-ról, másikuk Virág Norbert az Ybl-ről. Amikor szükség van rá, időszakosan, projekt alapon szoktunk többen is lenni. Van egy belsőépítész barátom, akivel néha együtt dolgozunk. Terveztünk már közösen butikhotelt, egy pár hete a Semmelweis Egyetemnek egy kísérleti laborépület belsőépítészeti terveit adtuk le éppen. Emellett van egy látványtervező kolléga, akivel rendszeresen dolgozunk.

Szöveg: Terdik Bálint

A teljes szöveg, valamint az építésszel készült interjú az Országépítő folyóirat 2021/3-es számában olvasható. A lap beszerezhető ITT.