Visegrádi Építésztábor 2017

1981-ben Makovecz Imre vezetésével jött létre az a Visegrádi Tábor, mely mintegy két évtizeden keresztül több generációnyi építészhallgatónak jelentette az első tapasztalatot a közös építés és közösségépítés területén.Minden tábor egy tervpályázattal kezdődött, a pályaművek közül maguk a pályázók választották ki a legjobbat, a döntésért pedig a megvalósításban való részvétellel vállalták a felelősséget. Több mint tízévnyi szünet után, 2014-ben a BME Építészmérnöki Kara Szerves építészet című tantárgyának szervezői – Turi Attila Ybl-díjas építész vezetésével és Visegrád Város Önkormányzata támogatásával felélesztették a „hagyományt”. Az eddigi három építésztábor eredményeként egy-egy, különleges arculati megjelenéssel bíró buszváróval, valamint egy épületlény-plasztikával lett gazdagabb a település.

Idén a tábor szervezői és résztvevői az Áprily-völgy felső végére összpontosítják erőiket és egy régen elpusztult kápolna újjáépítését vették tervbe. A 70-es, 80-as évek fordulóján – Makovecz Imre tervei alapján – épült és Péterfy László Madonna-szobrát tartalmazó kápolnát ismeretlenek elpusztították, a szobrot ellopták. Az épületből mindössze az alapfalak maradtak meg, illetve egy Péterfy grafika szolgál az újjáépítés alapjául.

A 2017. augusztus 13-án kezdődő, kéthetes esemény résztvevői az ország több pontjáról érkező építészhallgatók, valamint olyan, az együttlét öröméért összegyűlő emberek, akik megtapasztalhatják – Makovecz Imre szavaival élve – az „építés drámáját”, a gondolat érkezésétől az ellentmondásos feltételek között megszülető terven át a fizikai korlátok közötti megvalósításig.Esténként szakmai előadások, beszélgetések lesznek, többek között Péterfy László Kossuth-díjas szobrászművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, Csernyus Lőrinc Ybl-díjas és Magyar Örökség díjas építész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, Dr. Herczeg Ágnes Torsanlorenzo- és Kós Károly-díjas táj- és kertépítész, egyetemi oktató, Salamin Ferenc Ybl-díjas építész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja részvételével.

Visegrádi építésztábor 2017