Visegrádi Építésztábor – 2019

Az idei évben augusztus 11-24. között került megrendezésre a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építészmérnök Karán futó Szerves építészet című, két féléves tantárgy záró eseménye, a Visegrádi Építésztábor. A tábor hagyományaihoz híven a második félév hallgatói tervei közül közösen kiválasztott alkotás, Geönczeöl Anna pályaműve valósult meg az Apátkúti-patak mellett.
A hat méter átmérőjű kupola egy, az itt élők és kirándulók pihenését szolgáló fedett-nyitott tér lesz. Az építés nem fejeződött be a tábor végeztével, az ősz folyamán felkerül a hiányzó, tetőt díszítő fonat. Az építész hallgatók munkáját helyi önkéntesek, Nődl Norbert és Nődl István asztalos mesterek segítették. A tábor programját esti előadások is színesítették, Herczeg Ágnes tájépítésszel, Kucsera Tamás Gergellyel, a Magyar Művészeti Akadémia főtitkárával, Bihari Ádám, Szilágyi Szabolcs, Csóka Balázs építészekkel, Gróf Péter régésszel és Péterfy László szobrászművésszel találkozhattak a résztvevők.
Idén először az építőtáborhoz gyermekprogram is kapcsolódott. Az egyhetes gyermektábor ideje alatt a különböző kézműves foglalkozások mellett kavicsképek is készültek a patakparton, a visegrádi Áprily Lajos Általános Iskola tanulóinak tervei alapján.