Visegrádi Tábor 2017. – Kápolna újjáépítése az Áprily-völgyben

Az idei évben az Apátkúti-patak Öreghídjánál fekvő területet terveztük gazdagítani egy sütőházzal, de a tervünk, sajnos füstbe ment. Helyette azonban egy régóta meglévő célt tudtunk kitűzni: az Áprily-völgy felső bejáratánál, a hetvenes években Makovecz Imre irányításával készült kis kápolna újjáépítését.

Az építményt ismeretlenek elpusztították, de az emléke elevenen él sokakban. Péterfy László Kossuth-díjas szobrászművész, aki a kápolnából eltűnt madonnát faragta, emlékezetből lerajzolta a régi kápolnát. Ez a rajz valamint a helyszínen talált maradványok (melyhez Ferbert Mihály kerületvezető erdész vezette el az érdeklődőket) jelentették a stabil alapot az újjáépítőknek.

A Visegrádi Tábor az alapfalak előásásával kezdődött. A munkát − Ujvári Tamás szórakoztatóan tanulságos munkavédelmi oktatása után − a tábor logisztikai vezetője Szabados Ákos és Erhardt Gábor a Szerves építészet című műegyetemi tárgy vezető tanára indították. A kőfalak építését Gutbrod András kőműves és kőfaragó mester irányította. Az épület arányait közös tervezéssel alakították a résztvevők, akik Félegyházi András polgármester és Vidovics Réka – több éve velünk építő – építészhallgató véleményére is támaszkodtak. A tábor résztvevői megtapasztalták a közművek nélküli külterületen végzett munka buktatóit, a kivitelező szakemberrel való kommunikáció mikéntjét és a szakmai fogások ellesésének nehézségét. 2017. augusztus 14- 26-ig tartott a tábor, de hogy az építmény teljesen elkészüljön ismét segítségül hívtuk Gutbrod András kőműves és kőfaragó mestert és segédeit, a kőfalak befejező munkáinak elvégzésére. Szeptember folyamán ez sikerrel le is zárult, októberben pedig a kápolna fedését is véglegesítettük a tábor résztvevőivel.

A szellemi épülést idén is illusztris társaság segítette. Csernyus Lőrinc Ybl-díjas építész, Erhardt Gábor Kós Károly-díjas építész, Gróf Péter régész, főmuzeológus, Dr. Herczeg Ágnes Kós Károly- és Torsanlorenso-díjas tájépítész, Jakab Csaba építész, belsőépítész, egyetemi tanár, Kováts István régész, helytörténész, Péterfy László Kossuth-díjas szobrászművész, Salamin Ferenc Ybl-díjas építész, Zajti Ferenc filmrendező, több fesztiváldíjas film szerzője, társszerzője beszélt, vitatkozott egy következő generáció képviselőivel. A helyszíneket Mikesy Tamás képviselő, Békefi Andrásné Györgyi intézményvezető és a Bártfai család biztosította.
Az szükséges pénzügyi forrást a Nemzeti Kulturális Alap Építőművészet Kollégiuma, a Nemzeti Kulturális Alap Ismeretterjesztés és Környezetkultúra Kollégiuma, a Magyar Művészeti Akadémia és Visegrád Város Önkormányzata biztosította.

A tábort építő jövendőbeli építészek büszke névsora pedig álljon itt végül, de nem utolsó sorban:
Berghauer Roland, Fehér Barbara, Füsti-Molnár Ádám, Pirity Ádám, Skrek Zsófia, Szabó Bálint, Szűcs Laura, Varga Géza, Vidovics Réka

Idén már csak az ünnep van hátra. Jövőre is szeretnénk folytatni a 2014-ben megkezdett munkát, ami úgy nyújt lehetőséget a jövő építész és tájépítész generációinak, hogy közben fejleszti Visegrádot, és példát mutat a közösségi célú városszépítő tevékenységgel.

A fotókat Félegyházi András, Zajti Ferenc és Vidovics Réka készítette. Hamarosan az idei Táborról készült rövidfilm is megtekinthető lesz itt, az orszagepito.net oldalon.

Rüll Tamás, Visegrád Város megbízott főépítésze