Visegrádi tábor 2023

Idén 42. alkalommal kerül megrendezésre a Visegrádi Építésztábor. Először 1981-ben táboroztak együtt fiatal építészek Makovecz Imre vezetésével. 2014 óta ismét Visegrád ad otthont a tábornak. Célkitűzése egy olyan építmény létrehozása a tábor ideje alatt, amely a város lakóit hivatott szolgálni az építész fiatalság és a visegrádiak együttműködésével.

Visegrád történetében az 1323-as év különös jelentőséggel bírt, ekkor költözött ide a királyi udvar és valószínűsíthetően ezzel egyidőben nyerte el a település a szabad királyi város rangot is. 2023-ban ünnepeljük a város múltjának talán legfontosabb, 700. évfordulóját. Az idei táborra beérkezett pályaművek mellett a tábor sikeressége érdekében augusztus elején tartottunk egy workshopot, hogy mi, a táborozók alkossuk meg közösen mit szeretnénk építeni. Ennek köszönhetően születtek meg a végleges tervek.

Az idei tábor fókuszában a múlt és a jelen kapcsolata áll. A tavalyi, nagyobb volumenű építmény után idén két kisebb léptékű műtárgyat terveztünk, olyat, ahol a kézművesség és a kreativitás dominál. Az egyik mű egy pihenési funkciók kiszolgálására alkalmas utcabútor lett, ez képviseli a tábor jelenét. A másik építmény a tábor múltjával való foglalkozást segíti, a Visegrádi Sporttelepen elhelyezkedő Cet belakása, kihasználhatóságának átgondolása. A Cet a Visegrádi Tábor 2018-as építménye, jelenleg nem lát el semmilyen funkciót. Mindkét építményen a Sporttelep területén belül fogunk tevékenykedni.

Az idei táborban igyekszünk nagyobb hangsúlyt fektetni a szellemi épülésre is, több, nem kizárólag szakmai előadásokat szerveztünk a résztvevő fiataloknak. Terveink szerint például ellátogatunk Péterfy László szobrászművész műhelyébe egy beszélgetésre, jön hozzánk Gróf Péter régész előadást tartani a 700 éves királyi székhely tárgyi emlékeiről.

A tavalyi táborról készült videó megtekinthető ITT.