ZUBRECZKI DÁVID: TEMPLOMSÉTÁK A BALATON KÖRÜL

A Templomséták a Balaton körül Zubreczki Dávid sétálókönyv-sorozatának harmadik része. Aki ismeri a korábban megjelent köteteket – a legutóbbit (Templomséták a Dunakanyarban) bemutattuk az orszagepito.neten – mondhatná, hogy a „sétálókönyv” megnevezés túlzott leegyszerűsítése annak, amiről ez a könyv szól, és igaza is lenne, hiszen jóval több annál.

A Templomséták a Balaton körül módszeresen járja körül a balatoni településeket, tájakat, tájegységeket, azoknak történelmi, geológiai, társadalmi aspektusait bemutatva egy-egy kiválasztott templomon keresztül. Ez a körüljárás koncentrikus körökben történik, először a Balaton-parton haladva, majd a parttól kicsit messzebb eső településeket sorra véve, végül a távolabbi vonzáskörzetet érintve, egy-egy nagyobb városnál hosszabban is elidőzve. A kötet a korábbiaknál jóval szélesebb merítéssel dolgozik, mind az épületek számosságát, mind azok korát tekintve. Közel másfél ezer év építészettörténeti emlékei 24 fejezetben, 195 tételben szerepelnek, ám valójában több mint 350 épület jelenik meg legalább említés szintjén, a még így is kompakt méretű könyvben.

A szerző a már megszokott módon csoportosítja a bemutatott templomokat: olykor városnéző sétára felfűzve, olykor nagyobb kirándulás vagy kerékpáros körtúrák mentén, illetve, a feldolgozott terület nagyságának megfelelően kitekint külön tájegységekre is. Az egyes fejezetek elején, a vizuális típusú olvasók kedvéért térképen jelennek meg az abban szereplő épületek, melyek szigorúan véve nem csupán templomok, hanem romoktól kezdve zsinagógákon át a zalaszántói Béke-sztúpáig olyan szakrális jellegű építmények, melyek az adott településről mesélnek az értő hallgatónak.

Zubreczki pedig megad minden segítséget olvasójának, hogy megtanulja megérteni ezeket a meséket. A különböző, laikusok számára elsőre talán ijesztő vagy furcsa építészeti, építészettörténeti kifejezéseket bátran használja, majd közérthetően és könnyedén meg is magyarázza, ezáltal hétköznapibbá varázsolva az épített környezettel való viszonyunkat. Bődey János fotói ezúttal is legszebb, legizgalmasabb arcait és részleteit mutatják meg az épületeknek, ugyanakkor Zubreczki Dávid leírásai kíváncsivá tesznek, hogy élőben is felfedezzük a bemutatott házakat.

A Templomséták a Balaton körül minden balatoni nyaralás kötelező kelléke kellene legyen. Könnyed, majdhogynem zsebkönyv méretével állandó útitársként tud kapcsolódási ponttá, ismerkedési alappá válni a Balaton-környéki településekkel, s ha eleget forgattuk, talán szemléletformáló hatása is érvényesül, és felébreszti érdeklődésünket mindenkori környezetünk iránt.

Szöveg: Harmath-Gyetvay Enikő

Szerző: Zubreczki Dávid

Fotó: Bődey János

Terjedelem: 336 oldal, 16×16 cm

Kiadó: Kedves László Könyvműhelye

Megjelenés éve: 2023

Részletek, megrendelés: https://www.zubreczkidavid.hu/